Victor Muller. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Victor Muller. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Saabs förra ledning misstänks för svindleri

Victor Mullers advokat: Han är absolut direkt irriterad
1:41 min

Personer i den tidigare ledningen på Saab Automobile misstänks för grovt svindleri, ett brott som kan ge sex års fängelse.

– Han är absolut direkt irriterad över att han behöver utstå den här misstanken, säger advokaten Hans Strandberg som företräder den tidigare ägare Victor Muller.

Sedan tidigare är medlemmar i Saabs förra ledning misstänkta för skattebrott och falska fakturor men de misstänks också för grovt svindleri, något som Dagens industri först rapporterade om.

Brotten ska ha begåtts under perioden 30 mars-8 juni 2011, då det stormade som värst kring bilfabriken i Trollhättan.

Jan Åke Jonsson misstänks för grovt svindleri och försvårande av skattekontroll, även han nekar till brott.

Fler personer omfattas av brottsutredningen. Enligt Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Olof Sahlgren kan ett åtal väntas om ett par månader.

Bland annat drar utredningen ut på tiden, eftersom dokument nu ska översätts från svenska till engelska.

Vad säger du om det bevisläge som finns?

– Som jag ser det finns det inga bevis som skulle kunna leda till en fällande dom gentemot Victor Muller, säger Hans Strandberg.

– Sedan har inte hela förundersökning presenterats ännu, innan jag sett den så måste jag reservera mig mot vad åklagaren har för handlingar.

Det första åtalet gäller två fakturor på nästan 31 miljoner kronor som åklagaren hävdar är fejkade för att mörka att Saab fick in pengar från den ryske bankiren Vladimir Antonov.

Vid fällande dom kan grovt svindleri ge upptill sex års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".