Adnan Abdulghani och Lumnije Mehmeti. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Adnan Abdulghani och Lumnije Mehmeti. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Restad gård – inspiration för hela landet

1:43 min

Nätverket Support Group på asylboendet Restad Gård har varit framgångsrikt för integrationen i Vänersborg. Nu ska modellen spridas. 

– Halmstad, Skara, Arvika, Götene, Falkenberg, Mariestad, räknar Adnan Abdulghani upp.

Listan på asylboenden han ska besöka framöver börjar bli lång. Han är själv flykting från Syrien och vet hur meningslös den långa väntan på uppehållstillstånd kan kännas.

Därför grundade Adnan under sin tid på Restad Gård Support Group som anordnar alltifrån utflykter till studiecirklar och praktikplatser för asylsökande.

I dag jobbar Adnan på Rädda Barnen med verksamhetsutvecklaren Lumnije Mehmeti. Tillsammans ska de nu sprida den lyckade Restad Gård-modellen som de kallar den.

– Intresset verkar vara väldigt stort. Det hör av sig människor från olika kommuner, till exempel ska vi till Umeå i februari för att presentera detta, säger Lumnije Mehmeti.

Lumnije berättar att det som intresserar men också imponerar på de som hör av sig är den viktiga roll som de asylsökande själva spelar i Support Group på Restad Gård.

För det bygger på att initiativen kommer från dem själva, och bara lokalsamhället erbjuder sitt stöd och sina resurser så är handlingskraften hos de här människorna stor, säger Adnan Abdulghani. De har ju trots allt tagit en hel del svåra beslut och vägar för att komma hit och starta sina nya liv, säger han.

– De har överlevt krig, smugglare och dödliga vägar för att komma hit, det visar att de är väldigt starka individer. De vill starta ett nytt liv här och vi borde ta vara på deras styrka redan när de kommer hit och inte efter ett par år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista