Tillverkning av en Saab 9-3 Aero Sedan i National Electric Vehicle Sweden AB, Nevs, fabrik i Trollhättan. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
1 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Sveriges Radios korrespondenter Radiokorrespondenter 2015 Hanna Sahlberg (Peking) Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Sveriges Radios korrespondenter Radiokorrespondenter 2015 Hanna Sahlberg (Peking) Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Okänt företag bakom Nevs jätteorder

Kina-korrespondent: Det framstår ju som osäkert
1:21 min

I går kom nyheten om att det kinesiska företaget Panda New Energy lagt en order hos Nevs i Trollhättan värd 100 miljarder kronor. Och i dag kommer frågorna om vilka Panda New Energy är.

Nevs styrelse om bolaget bakom storordern.

Sveriges Radios korrespondent i Kina, Hanna Sahlberg, säger till P4 Väst att företaget registrerades för två dagar sedan och att det är oklart om större intressen ligger bakom.

Men det som är klart är att företaget vill slå in sig på den kinesiska biluthyrningsmarknaden.

– Att ett företag kommer så här ur intet, utan erfarenhet av bilar vad det verkar och sedan ska ta en del av den här marknaden, det framstår ju som osäkert, säger Hanna Sahlberg.

Kinakännaren Kristina Sandklef säger till P4 Väst att vår brist på information om kinesiska företag inte behöver vara ett problem.

Hon påminner också om att Nevs faktiskt redan i dag ägs av kineser, som har en mycket bättre insyn i hur marknaden där fungerar.

– Det finns väldigt många kinesiska företag som vi inte känner till. Nevs ägs av kineser och det betyder att de har lite bättre koll på hur den kinesiska marknaden fungerar, säger Kristina Sandklef.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".