Karl-Erik Nilsson. Foto. Kristian Erskog/Sveriges Radio.
Karl-Erik Nilsson. Foto. Kristian Erskog/Sveriges Radio.

Fotbollförbundet: Avstängningen av Blatter och Platini är ingen överraskning

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson
0:54 min

Uefas ordförande Michel Platini och Fifas avgående ordförande Sepp Blatter stängs båda av från all fotboll i åtta år.

Läs mer hos Radiosporten.

Både Platini och Blatter har varit avstängda sedan tidigare i höstas efter en misstänkt utbetalning från Blatter till Platini.

Pengarna ska enligt de inblandade vara en regelrätt betalning för ett arbete som Platini utförde för Fifa, men ingen har kunnat bevisa att så var fallet.

Blatter har sedan tidigare meddelat att han avgår som högsta ledare för internationella fotbollförbundet Fifa. Platini kandiderade för att ersätta honom men dagens besked sätter definitivt stopp för planerna.

För Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson från Uddevalla kom avstängningen inte som någon överraskning.

– Förhoppningsvis kan man nu välja en ny Fifa-president 26 februari och därmed ändra en struktur och en kultur i en organisation som i dag har det kanske mest skamfilade rykte man kan tänka sig, säger Karl-Erik Nilsson.

Michel Platini och Sepp Blatter stängs av åtta år och förutom avstängningarna bötfälls Blatter och Platini. Blatter ska betala motsvarande 430 000 kronor och Platini 690 000 kronor. 

Både Blatter och Platini kommer att överklaga avstängningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".