Daniel Johansson som samlat in och gjort i ordning begagnade datorer till flyktingar Foto: Elisabeth Cederblad P4 väst
1 av 2
Daniel Johansson som samlat in och gjort i ordning begagnade datorer till flyktingar Foto: Elisabeth Cederblad P4 väst
Ehaa Dagstani. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
2 av 2
Ehaa Dagstani använder datorn för att träna sig på svenska, med spel och tecknade filmer. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.

Daniel samlar in datorer till asylsökande

Daniel Johansson och Ehaa Dagstani om datorer till flyktingar
1:54 min

Avlagda datorer får nytt liv och flyktingar får chans att lära sig svenska. Daniel Johansson i Trollhättan har samlat in datorer via en efterlysning på Facebook.

Hittills har Daniel Johansson fått in 80 datorer.

– Jag började med det när jag upptäckte att det finns otroligt många datorer som slängs. Det är ett enormt slöseri när det finns en massa flyktingar som verkligen har glädje av att kunna använda dem.

Efter uppropet på Facebook har datorerna strömmat in från privatpersoner och företag. Daniel har installerat om dem och lagt in olika pedagogiska spel

Det är helt fantastiskt att se, speciellt barnen och lystern i deras ögon när de får en egen dator, det är helt obeskrivligt.

Ett 20-tal av datorerna har Daniel gett till asylboendet på Restad Gård i Vänersborg – de flesta lånas ut till den som behöver och sex familjer har fått en egen – däribland Ehaa Dagstani som tränar sig på svenska, med spel och tecknade filmer.

Hon vill lära sig svenska fort för att bli delaktig i samhället.

– Jag tror att det är jätteviktigt att lära sig svenska, för att få ett arbete, om du vill träffa nya människor, om du vill prata, om du vill gå till biblioteket, till apoteket, det är jätteviktigt.

För Daniel Johansson är det självklart att hjälpa sina medmänniskor.

– Det ska man göra, det kostar inget för mig, det tar bara lite tid, men det ger så mycket tillbaka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".