Kai Johan Jiang från Nevs. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Efter miljardordern – möt mannen bakom Nevs

Nevs grundare Kai Johan Jiang om företagets framtid
1:50 min

Elbilsföretaget Nevs har gjort stora rubriker sedan bolagets rekordstora bilbeställning från det dittills okända Panda New Energy i Kina blev känd. Sveriges Radios korrespondent har träffat Nevs mycket medieskygge grundare, som nu har en del att bevisa.

Sveriges Radios korrespondent i Peking har mötte Nevs grundare, som sällan gett intervjuer, i ett speciellt men folktomt nytt kinesiskt huvudkontor. 

En byggnad som ser ut att vara av skandinaviskt böjträ, men är gjord av solid plåt med furumönster, är Saab-teknikens nya hem i Peking.

Där inne väntar en personalmatsal som ska servera köttbullar och ett uppkopplat kontrollrum som i framtiden ska kunna kontrollera batteristatus och beställa fram service åt en miljon kunder.

Även om deras elbilar skulle stanna i mitt i Inre Mongoliet.

Nevs grundare Kai Johan Jiang, eller Jiang Dalong som han kallas i Kina, har mycket att bevisa efter att ha fått en rekordorder värd 100 miljarder kronor från det nybildade Panda New Energy.

Förutom 150 000 personbilar, som till en början ska få delar från fabriken i Trollhättan, omfattar avtalet med Panda också service och 100 000 större elminibussar och en lättare eltransportbil. Båda ska produceras i Kina.

Panda är Nevs enda kända elbilskund. Men enligt Jiang Dalong har ett par års samtal gett förtroende för finansbolaget bakom.

– Därför att det de gör är mycket stabilt, de är inte ett företag som lovar för mycket, säger Jiang Dalong.

Han växlar obehindrat mellan svenska och kinesiska efter många år i Sverige och säger att hans största bekymmer nu är hur snabbt man ska kunna leverera elbilarna.

– Panda vill ha leverans i morgon! säger Jiang Dalong, som hyr fabrikslokal i Tianjin för montering av bilarna i väntan på att den egna fabriken ska bli klar.

– Med det stöd vi får kan vi bygga färdigt fabriken vid slutet av 2016 och börja producera våra bilar under första hälften av 2017, säger Jiang Dalong.

Mer vill han inte lova.

Trots att Nevs ärvt biltekniken från Saab får man inte använda varumärket. De tre nya bilmodellerna väntar fortfarande på namn.

– Det pågår, inom kort kommer vi att presentera för marknaden vad våra tre produkter heter.

Med både en fabrik att bygga, ett ännu okänt elbilmärke att lansera och en stororder från ett helt nybildat bolag på en snabbväxande kinesisk biluthyrningsmarknad lyckas Nevs grundare Jiang Dalong ändå framstå som om han med några snabba drag kan trolla fram liv och rörelse i sitt ännu folktomma elbilspalats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".