Polispikét under utryckning i en stadskärna. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

MC-medlemmar misshandlade – polisen misstänker hämnd

Reporter Richard Veldre om händelserna
5:15 min

I mitten av december brann Granit MC:s lokal ner i Lysekil. Nu kan P4 Väst avslöja att två av MC-medlemmarna misshandlats i nära anslutning till branden. Något polisen misstänker är en ren hämndaktion från rivaliserande MC-gäng.

Det var den 13 december som Hells Angels supportergrupp i Lysekil Granit Mc:s lokaler strax utanför Lysekil eldhärjades.

När räddningstjänsten kom till platsen var lokalen helt övertänd och gick inte att rädda. 

– När vi kom till platsen slog lågorna ut genom en del av fönstren och övervåningen var övertänd, sa Lars Samuelsson, som var insatsledare på räddningstjänsten Mitt Bohuslän, till P4 Väst. 

Orsaken till branden är fortfarande oklar. Därför rubricerades det som mordbrand. Men nu börjar upprinnelsen fram till branden bli allt tydligare. 

Natten före branden var två medlemmar från Lysekilsklubben Granit MC inblandade i ett bråk med representanter till MC-gänget Bandidos stödgrupp Chicanos på ett värdhus i Mellerud.

Enligt polisen ska en av Chicanos-medlemmarna blivit så illa tilltygad att han fördes med ambulans till sjukhus.

– Vi har ryckt ut till värdshuset på grund av ett bråk. Det togs upp mer än en anmälan om misshandel, sa Jörgen Nygren, polisens presstalesman i Östra Fyrbodal, till tidningen GT

Nu kan P4 Väst avslöja att bråket i Mellerud kan ha fått en fortsättning – i Lysekil.

Enligt polisen i Lysekil ska minst två medlemmar i Granit MC, som var inblandade i bråket i Mellerud, blivit misshandlade i nära anslutning till att deras lokal eldhärjades. 

Polisen misstänker nu att bråket i Mellerud, branden och misshandeln i Lysekil kan kopplas samman.

Det skulle i så fall röra sig om en uppblossande och våldsam konflikt mellan rivaliserande MC-gäng i Fyrbodal.

Men det är fortfarande oklart vad som ligger bakom att MC-lokalen i Lysekil brandhärjades.

Enligt Sven Lindgren, polisens expert på kriminella MC-gäng i region Väst, vore det ovanligt om branden i Lysekil kan kopplas till rivaliserande MC-gäng.

– Jag vet inte om det är så. Men om det har skett är det synnerligen ovanligt. I MC-kriget på 1990-talet gick man på varandras klubblokaler med handgranater och pansarvapen, men inte på senare tid, säger han.

Granit MC har sedan ett par år tillbaka kopplats samman med Hells Angels. Under sommarmånaderna har HA-medlemmar tidvis synts flitigt i klubblokalen.

Och för polisen råder ingen tvivel om att Lysekilsklubben är en nära knuten till Hells Angels.

– Det är en supportergruppering till Hells Angels. Det innebär att man har tagit ställning för HA-kulturen och anordnar bland annat fester. Sen är klubben en rekryteringsbas för Hells Angels, säger Sven Lindgren till P4 Väst.

Också Bandidos, ärkerivalerna till Hells Angels, har varit på frammarsch i västområdet under 2015.

I Vänersborg blev problemen med MC-relaterad brottslighet så stora att kommun, polis och näringsidkare flera gånger träffades för att komma till rätta med den oro som spred sig i samhället.

Och i september slog polisen till mot Bandidos lokaler i Vänersborg. 

– De vill verka farligare än de är, sa högste polischefen Gunilla Gevreus i Fyrbodal till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".