Christer Fransson, tillförordnad socialchef i Uddevalla. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Christer Fransson, tillförordnad socialchef i Uddevalla. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Inte redo för tvång på arbetskläder i hemtjänsten

Den nya lagen om arbetskläder för alla anställda i bland annat hemtjänst är ingen överraskning för våra två största kommuner. Men problemet är att de de kanske inte kommer att räcka till.

Från och med årsskiftet måste all personal i hemtjänst, äldreomsorg och LSS-boenden bära arbetskläder.

Både Uddevalla och Trollhättans kommuner står redan för arbetskläder till personalen. Men det inte helt säkert att de kommer att räcka när kläderna måste tvättas varje dag.

– Det finns en del saker kvar att göra. Vi borde egentligen ha varit färdiga med alla rutiner till årsskiftet, men det är vi inte riktigt, säger Christer Fransson, tillförordnad socialchef i Uddevalla.

Kortärmade arbetsskjortor som byts varje dag, och inga smycken på händer och armar- de nya reglerna för kläder och hygien har funnits länge i sjukvården. Men i kommunerna blir de lag först den 1 januari 2016.

Christer Fransson tycker ändå att de är bra förberedda, eftersom personalen får varsin omgång arbetskläder varje år. Den nya lagen säger också att kläderna måste tvättas varje dag, men då vill det till att de räcker till, framför allt till alla vikarier:

– Alla våra kläder hämtas ut personligen. och är man korttidsvikarie måste man låna kläder, och där har vi kanske en del att göra inför sommaren.

– Sedan har vi inte hundra procent egna tvättmaskiner. Man ska helst inte ta hem kläderna och tvätta, men det gör man ju på en del ställen.

I Trollhättan säger Eva-Lena Tellsdotter, som är tillförordnad omsorgschef, att det finns både arbetskläder och tillräckligt antal tvättmaskiner för att klara de nya rutinerna.

Christer Fransson i Uddevalla tycker att det är en bra reform:

– Vården i hemtjänst och särskilda boenden är ju att likna vid sjukhusvård nuförtiden. Det är avancerad vård. Jag tycker det är naturligt att man har infört den här lagen för alla.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".