Ambassaden får inte träffa gripen västsvensk

2:00 min

En man från Stenungsund som gripits i Kina får inte tillåtelse att träffa representanter från den svenska ambassaden i Peking, som begärt att få träffa honom.

Mannen, som är 35 år, greps förra veckan och är människorättsaktivist och han är misstänkt för att "äventyra statens säkerhet".

Enligt Nyheter STO kommer mannen från Stenungsund.

Det var när mannen var på väg till Beijing Capital Airport tillsammans med sin fru för att flyga till Thailand, som de båda försvann, upp ger Nyheter STO. Detta var den 3 januari.

Dagen därpå ska mannen ha gripits.

Mannen lider av en ovanlig sjukdom och behöver få tillgång till medicin, enligt den människorättsorganisation som han jobbar för.

Mannens flickvän, som har kinesiskt medborgaraskap, uppges vara försvunnen, rapporterar TT.

– Vi känner till att en svensk medborgare, en man i 35-åråldern är frihetsberövad i Kina, och att vår ambassad i Peking undersöker detta, säger Johan Tegel, tillförordnad chef för Utrikesdepartementets presstjänst, till P4 Väst.

– Ambassaden har begärt att få besöka mannen.

UD går inte in mer specifikt på vart i Sverige mannen kommer ifrån än att han är från Västsverige.

Vad kan du säga om vad han är misstänkt för?

– Vi har i nuläget inga uppgifter att lämna om det.

Johan Tegel har inte heller några uppgifter om mannens sjukdomstillstånd eller om att hans flickvän uppges vara försvunnen. UD har heller inga uppgifter om var mannen finns.

P4 Väst har varit i kontakt mannens familj som avböjer att kommentera.

– Vi har inget mer att säga än de kommentarer som Utrikesdepartementet har lämnat, säger mannens pappa.

– Det är sällsynt att man griper en utlänning på sådana här grunder, säger Fredrik Fällman som är sinolog vid Göteborgs universitet, till TT.

– Det är uppseendeväckande och extremt allvarligt att ambassaden inte får träffa honom. Det bryter mot regler som Kina måste följa.