Söderskolan i Uddevalla rivs. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio.
Söderskolan i Uddevalla rivs. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio.

Gifter i marken vid Söderskolan i Uddevalla

Inför bostadsbygget på gamla Söderskolan har man upptäckt miljöföroreningar har upptäckts i marken vid gamla Söderskolan i Uddevalla, skriver Bohusläningen. Nu måste kommunen betala saneringen vid skolan, som håller på att rivas.

Marken innehåller PAH:er, en sorts oljekolväten, som är en grupp av cancerogena ämnen och vanligt i förorenade jordmassor och för i tiden också i asfalt.

Söderskolan rivs nu för att det ska byggas 140 lägenheter på platsen, och enligt avtalet med byggherren är det Uddevalla kommun som får stå för kostnaden vid en sanering.

– Jag kan inte svara i dag på hur mycket det kostar. Det beror på vilka åtgärder som måste göras, säger mark- och exploateringsingenjör på tekniska kontoret Christine Gunnarsson, till Bohusläningen.

Även i Vänersborg är marken på två tomter tänkta för bostadsbyggande förorenade av olika hälsofarliga ämnen, som barium­, kvicksilver och PAH. Det är i kvarteren Kalkonen och Svalan i Vänersborg där Östra och Södra skolan tidigare låg, skriver Ttela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".