Fastigheter vid Benders i Uddevalla. Foto: Richard Vldre/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio.

Berg ska sprängas bort i Uddevalla

Gunilla Magnusson (MP): Inget beslut man jublar över
1:28 min

Företaget Benders har fått tillstånd att spränga bort berget på Sörvik i Uddevalla hamn. Något som kommer påverka landskapsbilden från flera håll.

Det är samhällsbyggnadsnämnden som gett tummen upp för företaget Benders planer på att spränga bort ett mindre berg på industrimarken i hamnen.

Anledningen är att Benders behöver större yta på industrimarken och då får berget sprängas bort. 

– Det var inget beslut som man jublar över men samtidigt ser vi att företagen måste ha förutsättningarna att utvecklas, Gunilla Magnusson (MP), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. 

Och om berget försvinner kommer landskapsbilden förändras i Uddevalla. Berget är synligt så väl från Skeppsviken som kommunhuset men framför allt om man anländer med båt till Uddevalla. 

Men kommunen har också identifierat berget som att det är av visst naturvärde. Så väl ekar som lindar finns där men man har också sett gröngölingar.

Därför ska Benders vidta kompensationsåtgärder i området Kaselyckan. 

– Sen om det ger exakt samma sak, det vet man inte i förväg. Men det är så man hanterar sådana här frågor, säger Gunilla Magnusson (MP).

P4 Väst har varit i kontakt med Benders ägare Ove Bender som inte vill lämna någon kommentar. 

– Det kan jag göra senare när allt är klart, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".