Lars Wiklund, Sjukvårdsdirektör NU-sjukvården, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst
Lars Wiklund, Sjukhusdirektör NU-sjukvården, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst

Nu ska problemen på kirurgen lösas

1:25 min

Efter stora läkarprotester mot bland annat för långa väntetider på kirurg-kliniken i NU-sjukvården ska åtgärder tas fram för att lösa problemen.

Sjukhusdirektören i NU-sjukvården, Lars Wiklund, hade ett möte med bland annat flera kirurger och där beslutades att en handlingsplan ska tas fram.

– Vi enades om att vi ska ta fram en plan för hur vi ska åtgärda det här – att vi ska kunna operera fler patienter och att minska köerna för patienter som behöver en operation, säger Lars Wiklund.

Det finns en oro hos många kirurger inom NU-sjukvården, eftersom de menar att patienter får vänta alldeles för länge på operation och att det är för få vårdplatser. 

Kirurgklinikens läkarchef har också skrivit ett protestbrev till ledningen och då fått stöd av åtminstone runt 500 anställda inom NU-sjukvården.

Sjukhusdirektören Lars Wiklund säger att ett problem som det ska tittas närmare på är att det är personalbrist.

– Ett stort problem är att vi, på grund av personalbrist, inte kan ha öppet alla operationssalar som vi behöver ha öppna. Vi behöver hitta åtgärder för att kunna öppna fler operationssalar. Om man operera mer så behöver man också ha fler vårdplatser.

– Men allt det här är det som vi tillsammans får ta fram åtgärder för att lösa. Det är inte frågan om vi ska lösa det här, utan vi måste lösa det här, säger Lars Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista