Tända ljus utanför Kronan skola Max Lindahl/Sveriges Radio
Max Lindahl/Sveriges Radio.

Åtalas för rasistiska hot efter skolattacken

2:25 min

En 21-årige man åtalas för att bland annat ha hotat personal och även anhöriga till offren på skolan Kronan i Trollhättan efter skolattacken.

Den 21-åriga mannen från Göteborg åtalas nu för flera fall av olaga hot och hot mot tjänsteman riktat mot personer runt om i Sverige.

Flera av hoten har riktats mot anställda på Trollhättans kommun, däribland en rektor på skolan Kronan. I mejlen tar han på sig ansvaret för skolattacken, men hotar också med att det kan komma fler. 

"Vi är redo för nya attacker mot er", skriver mannen i ett mejl.

21-åringen åtalas också för att på internet ha hotat anhöriga till ett av offren i skolattacken. Han uttrycker sig där grovt rasistiskt och skriver att fler attacker är att vänta. Mannen hyllar också gärningsmannen i skolattacken.

Alla hoten kretsar kring personer med annan etniskt bakgrund. Det är därför som kammaråklagaren Lotta Nielsen menar att det handlar om hatbrott. 

– Motivet för brotten har varit för att kränka folkgrupper eller annan grupp av personerna på grund av hudfärg, säger hon och fortsätter:

– Tjänstemännen i sig har inte ett annat ursprung. Men mejlen har bäring på flyktingar och invandrare på skolan. Om de inte tar bort dem så ska han bränna ner det. Det är klart att det är ett hatbrottsmotiv.  

Efter skolattacken i Trollhättan har Kronan bevakats av väktare. I åtalet framgår det att en av anledningarna var de hotfulla mejlen från den nu åtalade mannen. Trollhättans kommun kräver därför över en kvarts miljon kronor i skadestånd av mannen. 

Mannen åtalas även för att ha bombhotat stadshuset i Stockholm och för att ha hotat flera journalister.

Den åtalade mannen säger att han skickat mejlen men att de är menade som ett skämt – ett sätt att få respekt på nätet. 

Det var den 22 oktober förra året som två anställda och tre elever attackerades av en svärdbeväpnad man på skolan Kronan i Trollhättan. Tre av dem dog av sina skador.

Gärningsmannen, som drevs av ett hatbrottsmotiv enligt polisen, sköts till döds på skolan. 

Rättegången mot den nu åtalade mannen hålls i början av februari. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista