Kommunal-skylt. Foto: Maja Suslin/TT

Ovanligt många har lämnat kommunal i Västsverige

Lokalordförande: Aldrig varit med om tidigare
1:28 min

En rundringning som P4 Väst gjort visar att åtminstone ett 30-tal medlemmar har begärt att få lämna facket. Siffran kan vara rejält högre. 

P4 Väst har gjort en stickprovskontroll hos de lokala Kommunalavdelningarna i Trollhättan, Vänersborg och Lysekil.

Där har åtminstone ett 30-tal medlemmar begärt att få lämna facket efter den senaste tidens avslöjanden om bland annat dyra representationsnotor med vin och sprit, och om nakenkabaréer på Kommunals restaurang i Stockholm. 

Bara i Trollhättan är det runt 20 personer som begärt utträde efter den senaste tidens avslöjanden.

– Det är ju helt klart mer än under en normal vecka. Vi har alltid ett in- och utflöde. Men 20 på en vecka har vi aldrig varit med om tidigare, det är långt över, säger Henrik Larsson, ordförande för Kommunal i Trollhättan. 

Siffran över hur många medlemmar i P4 Västs område som lämnat facket kan vara rejält högre. De som begär sitt utträde på nätet gör det direkt hos huvudkontoret i Stockholm och då syns de inte i lokalavdelningarnas statistik förrän en tid senare.

Henrik Larsson, ordförande för Kommunal i Trollhättan, säger att många medlemmar har valt att stanna kvar trots att de är upprörda. Men om kulturen i Kommunal inte förändras kan det bli aktuellt med ännu fler avhopp längre fram, säger han:

– Det kommer bli för förbundsledningen att visa framfötterna och få ordning på detta. Annars kommer det nog komma ett antal ytterligare avhopp, säger Henrik Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".