Bilar på bilfärjan Ada. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.

Färjechefen: Vi har ett problem

"Måste få en förändring av hela trafiken"
1:53 min

Mycket trafik och trånga färjor i Bohusläns skärgård. Problemen är svårlösta, medger Trafikverket Färjerederiet.

– Vi har ett infrastrukturproblem på framför allt Öckeröarna som vi har att lösa. Men det är avhängigt av busstrafiken och utav vägen. Vi måste ha en totallösning och i väntan på den totallösningen ser vi att bredare filer är en lösning i tiden, att försöka göra så gott det går på de färjorna vi har, säger Anders Werner, chef för Färjerederiet.

P4 Väst har tidigare rapporterat om trängseln ombord på färjorna i Bohusläns skärgård. I morse berättade vi om försöket med att måla bredare bilfiler för att på så sätt lindra trängseln. Befälhavare vi pratat med ser den åtgärden som högst temporär.

Men på Hönöleden, där problemen är störst, finns det inte många alternativ, säger Anders Werner vid Färjerederiet.

– Vi kan inte sätta in fler färjor eftersom det är stopp på Hjuviksvägen, vi kan inte få i land fler bilar. Och vi kan inte bara bygga nya färjor. Det är enorma investeringar och vi måste fundera över vad skattemedlen ska användas till.

En fjärde färja har satts in på för- och eftermiddagar på Hönöleden och ytterligare färjor tänker Färjerederiet inte sätta in just nu. Resenärer får räkna med att det kommer fortsätta vara trångt ibland även i fortsättningen

– Har vi en färja som är fylld med bara personbilar är det egentligen inget stort problem utan då funkar det ganska bra. Det är när vi börjar kombinera med mycket bussar och lastbilar som det blir trångt. Det är ett problem och vi försöker lösa det så gott det går, säger Anders Werner, chef på Färjerederiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".