Lena Henningsson tar avstamp i snickrandet när hon lär ut svenska. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Lena Henningsson tar avstamp i snickrandet när hon lär ut svenska. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Lär sig svenska genom att sy och snickra

1:53 min

I Uddevalla kan man lära sig svenska genom att snickra, sy och laga mat. Den unika Språkverkstaden i SFI ska nu inspirera resten av landet.

– En båt, fyra hjärtan, små hjärtan, säger Jane Aref och visar tavlan hon precis har slöjdat, den föreställer en båt och massa små hjärtan för de som inte överlevde flykten över medelhavet.

Själv kom Jane Aref till Sverige från Iran för tre och ett halvt år sedan. Med sig fick hon totalt fyra års skolgång som liten flicka och sedan dess har det inte blivit mycket läsning.

– På 20 år har jag inte öppnat en bok.

En gång i veckan går ungefär 80 nya Uddevallabor med liten eller ingen utibldningsbakgrund till Språkverstad Entré för att lära sig svenska genom att sy, snickra eller laga mat.

Läraren Lena Henningsson tycker sig se att man lär sig snabbare om man kopplar språket till en aktivitet – som att snickra.

Det sätter sig bättre. Så fort man fångat ett ord får man större ordförråd, man blir lite stoltare, vågar mer och lär sig mer. 

Rektor Anneli Gustafsson säger att motivationen har ökat rejält bland de elever som hade svårt att tillgodogöra sig den vanliga klassrumsundervisningen.

Den här veckan får den unika språkverkstaden besök av Skolverket som ska göra intervjuer till myndighetens hemsida som ska inspirera andra kommuner att följa Uddevallas exempel.

– Det känns jätteroligt.

Har några kommuner i närområdet blivit inspirerade?

– Jag vet att många vill jobba såhär men det är klart att det kostar lite mer. Å andra sidan, om man lär sig snabbare så blir det ingen ökad kostnad totalt sett. Men det är svårt att orka se så långsiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista