Nordhordalandsbron norr om Bergen i Norge. Foto: Näringslivscentrum i Lysekil.
1 av 2
Nordhordalandsbron i Norge, som är förlagan till broförslaget. Foto: Näringslivscentrum i Lysekil.
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) ombord på färjan över Gullmarsfjorden. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.
2 av 2
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) ombord på färjan över Gullmarsfjorden. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.

Infrastrukturministern: Långt kvar till bro över Gullmarsfjorden

1:35 min

En eventuell bro över Gullmarsfjorden är fortfarande många år bort, det sa infrastrukturminister Anna Johansson (S) när hon besökte Lysekil i dag.

Idén om att bygga en bro över Gullmarsfjorden har tagit ny fart. I dag uppvaktades infrastrukturminister Anna Johansson (S) om saken när hon var på besök i Bohuslän.

Lysekils kommun och föreningen Näringslivscentrum i Lysekil har presenterat ett förslag på en flytande bro enligt norsk förlaga – en bro som skulle kosta omkring 1,8 miljarder och som skulle kunna finansieras med broavgifter och genom att flytta pengar från färjetrafiken.

Projektet är spännande, men fortfarande i ett tidigt skede, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

– Jag tycker definitivt att det är ett intressant upplägg med en intressant lösning. Men om det är genomförbart och rimligt vill jag låta andra titta på. Sedan uttalar jag mig när jag har ett bättre underlag.

När tror du att en bro kan bli verklighet?

– Det vågar jag inte svara på. Det är först när man kommit lite längre i planeringen som man kan uttala sig om det, säger Anna Johansson.

Ann Bjerdén Olsson är ordförande i föreningen Näringslivscentrum i Lysekil, och hon vill gärna ha en bro över Gullmarsfjorden.

– Det är för att vi ska kunna ha våra företag kvar här och för att kunna få hit arbetskraft. Människor ska kunna bo här och ha sina arbeten utanför.

När tror du att bron blir verklighet?

– Jag har tidigare sagt att det skulle ske inom ett par år, innan jag går i pension. Det tror jag inte längre. Vi får se. Jag förstår att det finns regler att förhålla sig till, men vi ser framåt även efter den här dagen, säger Ann Bjerdén Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista