Saab Scania utvecklade en elbil på 70-talet
1 av 2
Saab-Scania utvecklade en elbil på 70-talet. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Stig Nodin Nevs chef för teknisk utveckling
2 av 2
Stig Nodin, Nevs chef för teknisk utveckling. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Nevs köper klassisk elbil

2:09 min

Nevs har köpt den första elbilen Saab utvecklade på 70-talet. Samtidigt är arbetet med att utveckla Nevs första elbil snart klart.

I dag visades den gamla elbilen upp i Trollhättan. Redan i början av 1970-talet utvecklades elbilen av dåvarande Saab-Scania.

Nevs har nu köpt ett av de första exemplaren. Tillverkningsåret är 1974.

– Det är roligt att vi så tidigt hade jobbat med elutveckling och när vi fick chansen att få in den i vår ägo så sa jag att det måste vi göra. Det här kommer stärka oss i vår trovärdighet, säger Nevs utvecklingschef Stig Nodin till P4 Väst.

Bredvid den 40 år gamla elbilen står en tidig version av Nevs första elbil, som snart är färdigutvecklad. Den baseras på modellen Saab 9-3 Sedan och ska börja tillverkas nästa år.

Bland annat har kinesiska Panda beslutat att köpa 150 000 sådana elbilar.

Enligt Stig Nodin återstår det bara en del detaljer innan utvecklingsarbetet är helt klart.

– Vi har hållit på ett tag med den och vi börjar se att vi klarar av tillförlitligheten, som är väldigt viktigt. Nu handlar det om att få ihop konceptet så att det blir lönsamt, säger han.

Den nya elbilen kommer att ha en räckvidd på minst 250 kilometer på en laddning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista