Peter Dahlin i kinesisk tv. Foto: TT.
Foto: TT.

Peter Dahlin är hemma igen

1:19 min

I början av januari greps och fängslades Peter Dahlin i Kina. Han anklagades för att vara ett hot mot landets säkerhet. I dag kom frisläppte Peter Dahlin tillbaka i Stenungsund.

Sveriges Radio har exklusivt fått en intervju med den nu frisläppte Peter Dahlin.

– Jag är tillbaks i Sverige nu. Jag är glad att vara tillbaka, men tre av mina kollegor och nära vänner sitter fortfarande fast, säger han. 

Strax efter nyår, den 3 januari, greps Dahlin och fängslades. Därefter visades han upp i kinesisk tv och tvingades be den kinesiska regeringen och folket om ursäkt för sina påstådda brott. 

Bland annat påstods dessa innefatta att ha hotat statens säkerhet genom att förmedla pengar till kriminella aktiviteter.

Nu är den svenske människorättsaktivisten hemma i Sverige igen, något som gläder utrikesminister Margot Wallström.

– Det har ju skett efter kontakter mellan svenska UD och kinesiska företrädare. Vi har använt politiska och diplomatiska kontakter och är förstås mycket glada och välkomnar att han är frigiven nu.

Peter Dahlin har sedan 2009 drivit en organisation i Kina som förmedlat rättshjälp och stöd till lokala människorättsaktivister och deras familjer.

I går kom nyheten att Dahlin släppts ur kinesiskt häkte och utvisats ur landet. På förmiddagen på tisdagen landade han så i Göteborg.

Samtidigt finns ytterligare en svensk medborgare fängslad i Kina. Det handlar om bokförläggaren Gui Minhai, som Ekot rapporterat om tidigare.

Ytterligare en svensk är fången, hur går det för honom?

– Det är riktigt. Vi oroar oss över att vi har ännu en frihetsberövad svensk medborgare, Gui Minhai, och vi vill förstås se till att vi får besöka honom i närtid och vi efterfrågar klarlägganden helt enkelt om honom, säger utrikesminister Margot Wallström.

Men det är inte aktuellt att frige honom?

– Vi har inte fått några sådana besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista