En man
Föräldern Ulf Danielsson tycker att det har gått för snabbt att planera en ny skolorganisation

Beslut om omdebatterad skolorganisation i dag

1:18 min

Skolan i Åmål står inför en stor förändring. För att slippa segregerade skolor räknar skolledningen med att lägga ihop två skolor och bussa elever mellan skolorna. I dag ska politikerna i barn- och utbildningsnämnden ta beslut.

Det saknas lokaler och behöriga lärare men framförallt måste Åmåls kommun göra något åt integrationen på de två låg- och mellanstadieskolorna i centrum.

På den ena skola har 54 procent av eleverna ett annat modersmål än svenska och på den andra skolan är det endast 15 procent av eleverna som har ett annat modersmål.

Elevantalet ökar när allt fler flyktingar kommer till Åmål. Därför räknar skolledningen med från årets hösttermin flytta elever så att det på sikt blir en lågstadieskola och en mellanstadieskola.

Det ska innebära att eleverna blandas upp.

De två fackförbunden för lärare har inte motsatt sig förslaget men många föräldrar är upprörda.

Föräldern Ulf Danielsson tycker det är bra att Åmål växer, men gillar inte förslaget till omorganisation.

– Det är inte riktigt rätt och vi tycker att vi kunde ha fått vara med från början när förslaget togs fram. Tjänstemännen kör över oss nu och det känns väldigt fel, säger Ulf Danielsson som representerar många föräldrar som vill behålla skolorna som de ser ut nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista