Manvargarna. Foto: Tom Svensson/Nordens Ark.
Manvargarna. Foto: Tom Svensson/Nordens Ark.

Moderlösa manvargar överlevde på Nordens Ark

3:07 min

Det föddes två manvargsungar på Nordens Ark kring lucia förra året, men bara dagar efter födseln dog deras mamma. Trots det har ungarna klarat sig bra.

Det var strax före jul som Nordens ark välkomnade två manvargsvalpar. Men lyckan blev kortvarig. Plötsligt gick mamman ut i hägnet för att dö. Kvar i lyan fanns två valpar.

Video: Se hur valparna matades i två månader

– Oss veterligen så finns det i alla fall inget känt fall i Europa där en djurpark gjort något liknande, säger Camilla Schratz på Nordens Ark.

Fem personer från djurparken såg till att valparna fick mat och skötsel. Men det finns en hel del risker med att låta människor föda upp vilda djur. 

– Det finns en risk att vi får två djur av ett vilt slag som är alldeles för orädda för människor. En manvarg är ganska stor, det är inget man vill ha i knäet. Vi vill inte att det ska hända en olycka i framtiden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista