Kvinna Ellen Edström Nilsson Julia Sunnerberg Matilda Nilsson Cecilia Sundén Foto: Petra Lund Kempe
Ellen Edström Nilsson Julia Sunnerberg Matilda Nilsson Cecilia Sundén Foto: Petra Lund Kempe

Feminism i fokus i ny gymnasieföreställning

5:07 min

Föreställningen Kvinna Kvinna Kvinna med fokus på feminism visas ikväll i Trollhättan. Julia Sunnerberg, Ellen Edström Nilsson, Matilda Nilsson och Cecilia Sundén vill med föreställningen reda ut begreppet feminism.

I arbetet med föreställningen har tjejerna pratat med runt 50 kvinnor på stan och i skolan för att kunna använda deras tanka, känslor och rädslor som grund till föreställningen.

Vi pratade mycket om rädslan för att bli utsatt för en våldtäckt eller utsatt för sexuella trakasserier. En majoritet av dom vi pratat med går runt med den känslan, säger Julia Sunnerberg.

Vi pratade även om perfektionismen, att många känner att de behöver leva upp till kraven på att vara perfekt.

Att förställningen skulle handla om feminism var självklart för tjejerna som går sista året på etetiska programmet på Morgan Åbergsgymnasiet i Trollhättan.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att folk faktiskt får veta vad feminism innebär och vad en feminist står för. Alltså att de sociala, politiska och ekonomiska rättigheterna ska vara jämställda oavsett kön, säger Julia Sunnerberg.

Att man som feminist skulle hata män är ett missförstånd som tjejerna stött på under arbetet med förställningen.

– Vissa argumenterar emot och tycker att feminism är onödigt eftersom Sverige är ett jämställt land. Men bara för att det är väldigt jämställt så betyder inte det att det är tillräckligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista