Nästan hälften av västtågen i vårt område var försenade förra veckan. Foto: Henric Montomery/TT
1 av 2
Nästan hälften av västtågen i vårt område var försenade förra veckan. Foto: Henric Montomery/TT
Jarl Samuelsson, tågchef på Västtrafik, menar att de gör vad de kan för att hålla tiden. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
2 av 2
Jarl Samuelsson, tågchef på Västtrafik, menar att de gör vad de kan för att hålla tiden. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Tåget är försenat varannan gång

1:48 min

I slutet av december gick nästa all Västtrafiks tåg i vårt område i tid. Förra veckan höll bara drygt hälften av tågen tidtabellen.

Från en nära 100-procentig punktlighet sista veckan i fjol så har Västtrafiks tåg i vårt område blivit betydligt sämre på att klara tidtabellen hittills i år. En av de som drabbats är Pernilla Hemberg Jansson som tågpendlar mellan Ljungskile och Uddevalla

– Förra veckan var helt extrem, det var förseningar varje morgon. Jag har redan minus två i flextiden så det måste jag jobba igen här någon kväll.

Sista veckan i december var punktligheten nästan hundraprocentig på Västtrafiks tåg mellan Strömstad och Göteborg och mellan Vänersborg och Göteborg.

Men efter årsskiftet hände något. Punktligheten sänktes till 80 procent vecka 1 och ända ner till 60% förra veckan. Även om naturen nu har återgått till mestadels gråbrun sörja så minns nog de flesta vad som hände.

– Om vi tittar på förra veckan så snöade det något kopiöst tisdags morgon. Då var det tufft.

Jarl Samuelsson är tågchef på Västtrafik och pendlar själv på bohusbanan. Han säger att förra veckans kombination av mycket snö och sträng kyla drabbar tåg särskilt hårt. Men det är ju samtidigt det som är vinterväder, är det rimligt att tågtrafiken är så skör?

– Nej man kan tycka att det inte är rimligt. Men jag tycker att vi har gjort vad vi kunnat när det gäller att se över fordonen, vår operatör har satt ut personal för hitta bästa möjliga lösning och även Trafikverket jobbar hårt.

– Men när det blir sånt väder så klarar vi inte av det. Det beklagar vi, för som kund väntar man sig att tågen ska gå i tid.

Tågpendlaren Pernilla Hemberg Jansson har börjat tappa tålamodet.

– Jag har hört folk som säger att det ska hoppa av tåget och börja ta bilen igen för jag kan inte lita på tåget.

Har du själv funderat på det?

– Ja det har jag faktiskt.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista