Mögelskola i Åmål
Rösparksskolan i Åmål måste rivas på grund av mögel. Sedan 2014 går drygt 400 barn i baracker i väntan på en ny lösning. Arkivfoto:Charlotte Andersson, Sveriges Radio

Ja till ny skolorganisation i Åmål

Olof Eriksson: Vi ser inget annat bra alternativ
1:17 min

Skolpolitikerna i Åmål säger ja till en ny och omdebatterad skolorganisation i Åmål. Elever kommer att bli flyttade mellan de två skolorna i tätorten.

Beslutet togs på Barn- och utbildningsnämndens möte på onsdagseftermiddagen.

Det innebär att de två kommunala skolorna i centrala Åmål som har haft skolverksamhet från förskola till årskurs sex kommer att förändras till att bli en lågstadieskola och en mellanstadieskola.

– Vi ser inget annat bra alternativ. Det är nästan omöjligt att se en annan lösning när det gäller lokaler, personal och integration, säger Olof Eriksson som är barn- och utbildningsnämndens socialdemokratiske ordföranden.

Moderaterna reserverade sig mot beslutet. Det är det ständigt ökande elevantalet som sätter press på organisationen och flyktingfamiljernas barn hamnar framförallt på en skola där mer än hälften av eleverna har ett annat modersmål än svenska.

Nu kommer inriktningen vara att lågstadieeleverna samlas på en skola och mellanstadieeleverna på en annan av de två skolor som finns. Tidigare gick eleverna från förskola till årskurs sex på en och samma skola.

Föräldrarna är bekymrade över skolvägen och flytten. Men beslutet om ny organisation kan vara ett steg på vägen till det stora beslut som kommer i början av sommaren i Åmål, då politikerna ska bestämma om det ska byggas en skola för 800 elever eller inte.

– Om det skulle visa sig att det blir en storskola som byggs, då är arbetslagen samkörda. Det tror jag är viktigt, säger Olof Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".