Nordens arks vd Mats Höggren hålls ansvarig för vargattacken. Pontus Stenberg / SCANPIX
Nordens arks vd Mats Höggren hålls ansvarig för vargattacken. Pontus Stenberg / SCANPIX

Nordens Arks vd åtalas för vargattack på Kolmården

Nordens arks vd Mats Höggren åtalas nu för arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död, för den vargattack på Kolmårdens djurpark för fyra år sedan. 

Mats Höggren var zoologisk chef på Kolmården när vargarna dödade en kvinnlig skötare. Därför åtalas han nu för så väl arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. 

Enligt åklagaren har Höggren i sin befattning haft ansvar för arbetsmiljöarbetet i och vid varghägnet och för de personer som vistas i och arbetar i hägnet. 

– Det har varit en lång process och på något sätt är det skönt att det nått hit, både för oss och de anhöriga, säger Mats Höggren till P4 Väst som i övrigt hänvisar till sin advokat. 

Det var för sommaren 2012 som en kvinnlig skötare attackerades av vargflocken. Kvinnan var där för ett rutinbesök och av någon anledning gick vargarna, som hon fött upp sen valpstadiet till attack. 

Kollegorna försökte få kontakt med kvinnan men lyckades inte. Då larmades räddningstjänst och polis som i ett första skede inte släpptes in i hägnet av vargarna. 

Efter attacken har Kolmården slutat ha närkontakt med vargarna. 

Mats Höggren fönekar brott, uppger TT. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista