Vänersborgs tingsrätt. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio

Inget skadestånd efter fönsterflykt från tingsrätten

Det blir inget skadestånd för den man som har begärt flera miljoner av staten, eftersom han skadade sig när han flydde från tingsrätten i Vänersborg.

I stället får mannen betala 10 000 kronor till staten för rättegångskostnaderna.

Mannen rymde efter en häktningsförhandling i tingsrätten genom att hoppa ut från ett fönster i februari 2002.

Han kunde låsa in sig i ett rum i tingsrätten och därifrån fly ut genom ett fönster. Mannen hoppade ner från fönster som var sju meter upp i luften och landade då illa och bröt då lårbenet.

Mannen stämde staten på minst 13 miljoner kronor eftersom han ansåg att bland annat polisen agerade fel och att det gjorde att han kunde fly.

Mannen menar att polisen som övervakade honom gjorde fel genom att tillåta honom att vara ensam med sin försvarare i tingsrättens åklagarrum, där han kunde låsa dörren, öppna ett fönster och hoppa ut.

Tingsrätten skriver i sin dom att polisen inte insett att det fanns en konkret och överhängande risk att mannen skulle komma att agera som han gjorde. Därför har polisen inte agerat felaktigt eller försumligt och det blir därmed inget skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".