Dals-Ed: De ensamkommande är en tillgång

1:56 min

Under förra året tog Dals-Ed emot drygt 50 ensamkommande flyktingbarn. Det stora antalet ser Dals-Ed snarare som en tillgång än en börda.

Under förra året tog P4 Västs minsta kommun Dals-Ed emot drygt 50 ensamkommande flyktingbarn. Det är flest i förhållande till befolkningen av våra 14 kommuner.

– Jag heter Ahmad och är 16 år gammal.

För precis fem månader sedan kom Ahmad till Sverige från Afghanistan. Han trivs här i Ed, långt bort från talibanerna i hemlandet.

– Det var därför jag kom hit, här finns inga talibaner. Jag är jätteglad.

Under 2015 kom drygt 50 flyktingbarn ensamma till Dals-Ed. Det är många på kort tid säger Christian Wikström, enhetschef för mottagandet i kommunen, men det innebär inte en kris och kollaps för samhället, som han tycker att det ibland kan låta som i media och politiken.

– Jag får en helt annan bild. För en liten kommun är det här väldigt positivt, iallafall för vår del.

Christian Wikström berättar att det i Dals-Ed är kommunen som ordnar boendet åt de flesta barnen istället för att köpa platser av privata företag. Det gör att ersättningen från Migrationsverket gott och väl räcker för att finansiera mottagandet, bland annat ett 40-tal nya arbetstillfällen i kommunen.

Men Christian Wikström ser framför allt den långsiktiga vinsten med att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– De pengar vi lägger ut nu är vädligt lite i jämförelse mot vad det kostar att uppfostra ett barn från grunden i Sverige. De här ungdomarna kommer hit i i sin bästa ålder. Om vi tar emot dem på ett värdigt sätt kommer vi få igen det tusenfalt i framtiden.

Samtidigt innebär mottagandet en stor belastning på personal inom till exempel socialtjänst och skola, så frågan är om fler delar Christian Wikströms syn.

– På kort sikt är det en ansträngning, säger Martin Carling som är centerpartist och kommunalråd i Dals-Ed.

– Men vi får inte tappa det långsiktiga perspektivet. Vi är en Dalslandskommun med en "förutbestämd" befolkningsminskning. Nu har vi fått en situation där vi faktiskt fyller på med nya människor. Jag och hela vår kommun ser ganska stora möjligheter i detta faktiskt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista