En påse med vitt pulver som polisen hittat under utredningen av trippelmordet i Uddevalla. Foto: Polisen/ur förundersökningen.
Foto: Polisen.

Direktrapporteringen från hovrättens dom

P4 Västs direktrapportering från hovrättens dom mot de två bröderna.

Richard Veldre: Välkomna till direktrapporteringen om Hovrättens dom i trippelmordet. Klockan elva kommer domen och vi får då veta vilka straff bröderna kommer att få.

En kort resumé om vad som hänt efter förhandlingarna i hovrätten:

  • Den äldre brodern ska vara kvar i häktet.
  • Den yngre brodern har begärts häktad misstänkt för mord, han är nu efterlyst internationellt.
  • ​Allt tyder på att även den yngre brodern kommer att dömas för brott, tillsammans med sin bror.

Mellan 11-13 kommer ni kunna höra en anhörig till ett av offren, experter och poliser om hovrättsdomen. Men då får ni klicka på länken ovan om att lyssna direkt.

Har du frågor? Ställ dem här så ska jag försöka svara så gott jag kan. Jag och Victor Jensen har följt trippelmordet sen den 7 mars förra året, då tre unga människor sköts ihjäl i kallt blod.

14:46, 28 January 2016

Richard Veldre: Vi får frågan från Per om hur tingsrätten har resonerat när man frikände den yngre mannen. Och nu har jag läst tingsrättens dom igen. Och man skriver:
"Sammanfattat finns det omständigheter som talar för att den yngre brodern är medskyldig till morden. Det finns dock utrymme för att den yngre brodern faktiskt inte var på mordplatsen."

Och det handlar om taxivittnet som såg en person hoppa av en scooter strax före skotten som gör tingsrätten osäker. Samtidigit finns ju ett ungt vittne som säger sig ha sett samma personer åka ifrån mordplatsen (något den yngre brodern säger sig ha gjort) vara på platsen före skotten. Men enligt tingsrätten är det inte tillräckligt.

10:33, 29 January 2016

Richard Veldre: Tingsrätten skriver också att den yngre brodern vet mer om mordet än vad han velat berätta.

10:35, 29 January 2016

Richard Veldre: Den äldre broderns historia om lejda rånare avfärdar tingsrätten helt. Att den äldre broder "inte skulle vara gärningsman är enligt rättens bedömning uteslutet".

10:36, 29 January 2016

Richard Veldre: Klockan 11 kommer alltså hovrättens dom. Om ni lyssnar på FM-bandet så kommer ni få kommentarer och analyser från åklagare, polis och rättsexperter om hovrättens dom. Och har ni frågor ställ dom här så kan jag skicka vidare dem till studion.

10:40, 29 January 2016

Victor Jensen: Enligt en rättsexpert kommer båda bröderna troligen att dömas för morden. Därmed kommer hovrätten att gå emot tingsrättens dom och döma även den yngre brodern som tidigare frikändes. Det spår rättsexpert Sven-Erik Alhem.

10:40, 29 January 2016

Victor Jensen: Domen kan sedan överklagas till Högsta domstolen också, men det är mycket ovanligt att det blir en rättegång även i HD. Det krävs nämligen något som heter prövningstillstånd för att HD ska ta upp fallet. Så hovrättens dom brukar vara det rättsliga avgörandet i de flesta mål.

10:48, 29 January 2016

Richard Veldre: JUST NU: Bröderna döms till livstids fängelse för mord.

11:01, 29 January 2016

Richard Veldre: Hovrätten konstaterar att båda bröderna har varit på plats på mordplatsen. Någon eller båda har skjutit personerna. Bröderna har gemensamt planerat detta.

11:02, 29 January 2016

Richard Veldre: Det är informationen vi har just nu.

11:02, 29 January 2016

Lisa: Har man hört någonting kring den yngre brodern? Eller har han varit helt försvunnen sedan förhandlingarna i hovrätten?

Richard Veldre: Han har varit försvunnen sen sista dagen i hovrätten. Nu söks han i hela världen.

11:03, 29 January 2016

Richard Veldre: Det är så att hovrätten gör en helt annan bedöming och dömer båda bröderna för mord till livstids fängelse.

11:03, 29 January 2016

Richard Veldre: Så här skriver Hovrätten:

Hovrätten har i dag meddelat fällande domar i det s.k. Uddevallamålet där bl.a. två bröder stått åtalade för att ha skjutit ihjäl tre personer.
Tingsrätten dömde den äldre brodern för mord men friade den yngre. Hovrätten anser att bevisningen mot bröderna är tillräcklig för att det ska anses styrkt att båda två var på platsen när skjutningarna ägde rum samt att det var någon av dem eller båda som avlossade skotten. Även om det inte kan slås fast exakt vem som gjorde vad visar utredningen att bröderna gemensamt vidtog flera åtgärder före skjutningarna och sedan åkte mot brottsplatsen tillsammans. Det faktum att det inte finns några tecken på att målsägandena försökte fly eller avväpna den eller de som sköt talar för att det var ett snabbt och överraskande händelseförlopp. Med hänsyn bl.a. till detta, och då övriga fynd på brottsplatsen samt på brödernas kläder och hjälmar starkt talar för att det var två personer som sköt, anser hovrätten att det kan uteslutas att någon av bröderna ensam genomförde gärningen utan den andres vetskap. Det är alltså styrkt att brottet utfördes tillsammans och i samförstånd. Båda bröderna döms för mord till livstids fängelse.

11:05, 29 January 2016

per: Har inte polisen fått fram i förhören med den dömde var vapnet finns eller var dom fick vapnet ifrån, det borde en duktig förhörsledare få fram.. eftersom det fanns flera personer inbandade..?

Richard Veldre: Man vet var vapnet kom ifrån men man har inte hittat vapnet efter skotten.

11:06, 29 January 2016

Richard Veldre: Thord Haraldsson säger nu att "det är inte helt lätt" att hitta den yngre brodern. Men han är internationellt efterlyst.
- Det pågår ett arbete att hitta honom, säger Haraldsson.

11:07, 29 January 2016

Richard Veldre: Vi har nu fått domen, utdrag kommer så fort som möjligt.

11:10, 29 January 2016

Richard Veldre: Hovrätten skriver att det inte kunde ha varit en skytt eftersom: Om det bara hade varit en skytt är det orimligt att tänka sig att det offer som sköts sist in försökte fly eller avväpna den som höll i vapnet.

11:14, 29 January 2016

Richard Veldre: "Angreppet kom snabbt och helt överraskande", talar också för att det skulle ha varit två gärningsmän.

11:15, 29 January 2016

Richard Veldre: Hovrätten om att det inte finns något tvivel om vilka som genomfört brottet: "Det finns emellertid inte utrymme för något tvivel om att bröderna medverkade i brottets utförande på ett sådant sätt att de ska dömas i medgärningsmannaskap"

11:18, 29 January 2016

Richard Veldre: När det gäller den äldre broderns historia så går Hovrätten på samma linje som Tingsrätten: Den kan lämnas utan avseende, d v s hans historia är påhittad.

11:24, 29 January 2016

Richard Veldre: När det gäller säkerhetsappen som den äldre brodern använt - och inte vela lämna lösenordet till - så skriver man att även om appen skulle innehålla mer information är det orimligt att tänka sig att han inte skulle vilja berätta lösenordet för att bekräfta hans historia. Speciellt när han riskerade livstids fängelse.

11:26, 29 January 2016

Richard Veldre: Hovrätten ger lägger också större vikt vid den unga tjej som åkte förbi mordplatsen före skotten, och som såg MC:n åka därifrån. Man kallar hennes vittnesmål för "detaljerat".

11:29, 29 January 2016

Richard Veldre: Hovrätten skriver om det unga vittnet: "Gjort ett mycket trovärdigt intryck genom att på ett måttfullt men likväl detaljerat sätt uppge vad hon säger sig minnas".

11:30, 29 January 2016

Richard Veldre: Det unga vittnet, tillsammans med ett annat kvinnligt vittne, utesluter att ett av offren skulle ha varit där (så som den yngre brodern menar).

11:31, 29 January 2016

Richard Veldre: Man skriver att det är fullt naturligt att den yngre brodern var föraren av MC;n från brottsplatsen. eftersom MC;n "påträffades i hans garage efter händelsen och nycklarna till garaget och MC:n återfanns i ett skåp i hans kök"

11:34, 29 January 2016

Richard Veldre: När det gäller taxivittnet så konstaterar Hovrätten att det inte är klarlagt att det var bröderna hon såg. Men "även om det var så utesluter inte hennes vittnesmål att den yngre brodern befann sig på platsen vid tidpunkten för gärningen"

11:35, 29 January 2016

Richard Veldre: Alltså: Hovrätten ger ingen betydelse till taxivittnet. En helt annan bedömning än tingsrätten, som fäste stor vikt vid hennes vittnesmål.

11:35, 29 January 2016

Mr J: Har polisen eller media fortfarande inget spår efter lillebror?

Richard Veldre: Vad polisen har för spår vet vi inte, de är väldigt tystlåtna. Men vi kunde avslöja en konversation med en kvinna utomlands. Strax efter publicering raderade den yngre brodern sina officiella konton. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6344184

11:36, 29 January 2016

Richard Veldre: Slutsatsen är, som ni nu vet, att det är "uteslutet" att någon annan än bröderna Saliba har skjutit offren.

11:37, 29 January 2016

Richard Veldre: Åklagare Per-Erik Rinsell är så klart mycket nöjd med domen.
- Man jämför vittnesförhör och förklarar varför man tror på dem och varför de ska ligga till grund för domen. Tingsrättens dom var mer kortfattad och inte så analytisk.

11:38, 29 January 2016

Richard Veldre: - Jag skulle bli väldigt förvånad om Högsta domstolen tar upp det här fallet, säger åklagare Rinsell.

11:39, 29 January 2016

Richard Veldre: Så, domen i kortformat, för er som just nu tittade in.

  • Bröderna döms till livstids fängelse för mord. Det är uteslutet att någon annan genomfört brottet.
  • Taxivittnet ges ingen vikt. Vad vittnet sett spelar ingen roll eftersom man inte vet vilka personer vittnet har sett på mordnatten.
  • Två vittnen vid brottsplatsen, som såg en MC köra ifrån mordplatsen, ges stor vikt och beskrivs som detaljerade och trovärdiga.
  • Skotten sköts snabbt och överraskande, något som talar för två skyttar.

11:42, 29 January 2016

Richard Veldre: Åklagaren Victoria Karlsson: Vi vet var Martin Saliba är och det pågår ett intensivt arbete att gripa honom, säger hon.

11:51, 29 January 2016

per: Det betyder enligt hovrätten att det funnits 2 vapen eftersom båda döms till mord och livsstid,

Richard Veldre: Det är klart sedan ganska länge att offren sköts med kulor från två olika vapen. Det som har varit frågan är om en person har hanterat två vapen, eller två personer. Hovrätten konstaterar att det har varit två personer.

12:04, 29 January 2016

per: Finns den yngre brodern i sverige.??

Richard Veldre: Det vet jag inte. Men enligt åklagaren Victoria Karlsson så vet polis var han befinner sig.

12:04, 29 January 2016

Richard Veldre: Den yngre broderns advokat Claes Östlund är mycket kritisk till domen. Framför allt om hur hovrätten har resonerat om att båda bröderna åkte till brottsplatsen tillsammans och att båda var på platsen när skotten avlossades.
- Det är ju fantastiskt om de påstår de, säger Östlund i en spontan kommentar till TT.
- Den springande punkten är att det är klarlagt att den yngre brodern klev av motorcykeln de åkte på, enligt ett vittne. Han gick sedan till brottsplatsen, han åkte inte. Men jag måste läsa domen innan jag ger någon mer kommentar, säger Claes Östlund till TT.

12:05, 29 January 2016

Kalle: Känns ju rätt tydligt att den yngre brodern är skyldig om han väljer att fly och hålla sig undan!

12:10, 29 January 2016

Richard Veldre: P4 Väst har pratat med systern till det kvinnliga offret som säger så här:

-- Jag vet hur det känns att gråta av lycka. Allt som vi har krigat och kämpat för, allt som vi har gått igenom. Äntligen har vi fått upprättelse.

12:15, 29 January 2016

Richard Veldre: -- Jag vågade inte tro på det, jag trodde tingsrätten skulle döma båda. Jag vågade inte hoppas för mycket för att riskera att få en käftsmäll igen.

12:16, 29 January 2016

Richard Veldre: -- De sista nätterna har jag knappt sovit, säger hon.

12:16, 29 January 2016

Richard Veldre: -- Att båda döms nu är en fruktansvärd tung sten som släppt, säger hon.

12:17, 29 January 2016

Richard Veldre: -- Det är så påfrestande att sitta med på rättegången och se min lillasysters mördare.
-- Jag tänker på henne varje dag. Den dagen hon gick bort dog en del av mitt hjärta.

12:18, 29 January 2016

Richard Veldre: Hela intervjun med systern hittar ni här

12:23, 29 January 2016

Richard Veldre: Vi får in en hel del frågor. Jag återkommer så fort som möjligt. Frågor handlar om de andra personerna som var åtalade i samband med trippelmordet.

12:41, 29 January 2016

Per: Högsta domstolen prövar inte alla domar och beslut som överklagas till domstolen. För att ett överklagande ska kunna prövas krävs i regel prövningstillstånd. Högsta domstolen får in cirka 5 100 ansökningar om prövningstillstånd per år. Endast cirka 140 av dem får prövningstillstånd. Om Högsta domstolen beslutar att inte meddela prövningstillstånd kan det beslutet inte överklagas.

Victor Jensen: Stämmer bra det. Åklagaren Per-Erik Rinsell säger att han skulle bli förvånad om HD tar upp trippelmordet, så det mest troliga är att hovrättens dom står fast.

12:57, 29 January 2016

per: Eftersom polis å åklagare känner till var vapnen hämtades från bör inte även den eller dom personer åtalas för medhjälp till mord, för man har väl inte ett handelsvapen till inget annat änn att skjuta med.

Victor Jensen: Den person som levererade ett vapen på mordnatten åtalades för medhjälp till mord, men under rättegången kom det fram att han inte hade vetat om vad vapnet skulle användas till och därför dömdes han för grovt vapenbrott.

13:00, 29 January 2016

Victor Jensen: Polisen jagar nu alltså den yngre brodern. Han släpptes på fri fot i samband med förhandlingen i tingsrätten och under den sista rättegångsdagen så avvek han från förhandlingen. Nu är han internationellt efterlyst och det pågår ett intensivt arbete för att försöka gripa honom.

13:33, 29 January 2016

Victor Jensen: Den yngre broderns advokat Claes Östlund säger till P4 Väst att han inte tycker bevinsingen håller för en fällande dom.
- Jag försvarar ju den yngre brodern och jag tycker att tingsrättens bevisprövning var den korrekta och att hovrätten gjort en felaktig bevisprövning, säger han.

13:40, 29 January 2016

Victor Jensen: Claes Östlund förutsätter att den yngre brodern kommer att vilja överklaga domen. Men att den yngre brodern måste höra av sig till Östlund för att han ska göra det.
- Jag har inte haft någon kontakt med honom sedan hovrättsrättegången, men det förväntar jag mig att jag får nu, säger han.

13:42, 29 January 2016

Victor Jensen: Den äldre broderns försvarsadvokat Erica Sommerfors säger att det är för tidigt att säga om domen kommer att överklagas. Hon är missnöjd med domen.
- Anledningen till att vi överklagade var ju att min klient anser sig oskyldig och då är det klart att man förväntar sig en friande dom, säger hon.

13:45, 29 January 2016

Victor Jensen: Vad gäller jakten på den internationellt efterlyste brodern så säger en av åklagarna i målet, Viktoria Karlsson, att man vet var brodern befinner sig och att det pågår ett intensivt arbete för att kunna gripa honom. Enligt kriminalkommissarie Thord Haraldsson är det en prioriterad fråga för polisen.
- Det är klart att det är besvärande att han är fri, säger Haraldsson.

13:50, 29 January 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".