Dingle naturbruk. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
Dingle naturbruk. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.

De vill driva naturbruksskolor vidare

I dag får Skolinspektionen inte mindre än två ansökningar om att starta naturbruksskolor i Nuntorp i Vänersborg och Dingle i Munkedal.

Hoppet lever för naturbruksskolorna i Nuntorp och Dingle. Så väl Hushållningssällskapet väst och Dingle elevförbund lämnar i dag in varsin ansökan om att driva skolorna vidare från 2017 och framåt. 

Och man gör det på liknande sätt. På båda orterna har man bildat externa bolag där företag och privatpersoner ska kunna köpa andelar. Och enligt Göran Holmberg på Dingle elevförbund har intresset varit stort. 

– Cirka 190 personer har visat intresse, nu ska vi ha fler möten och se hur vi ska gå vidare. 

Skarp kritik har riktats mot regionen för att man valt lägga ner skolorna. Regionen menade att elevunderlaget var för dåligt för att driva vidare skolorna. Men det håller Holmberg inte med om. 

– Vi har skickat ut en enkät där 120 av drygt 400 elever i årskurs 8 sa att de skulle kunna tänka sig att söka utbildningar på Dingle. Sen kommer det vara tufft att driva skolan först åren. 

Om allt går i lås kan de nygamla skolorna öppna portarna för nya elever hösten 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista