En polis med kommunikationsradio på axeln. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Blåljusens kommunikation fungerar igen

Minna Nyman på MSB: Mycket allvarligt när systemen inte fungerar
0:50 min

Kommunikationsprogram Rakel, som bland annat polisen, räddningstjänsternas och Kustbevakningen använder, har legat nere under dagen.

Rakel, som är ett system för kommunikation mellan personer som jobbar med samhällsviktiga verksamheter, har täckning i hela Sverige och används av alla så kallade blåljusmyndigheter. 

− Det är allvarligt eftersom Rakel är vårt gemensamma kommunikationssystem för allmän ordning, säkerhet eller hälsa. Nu kommer vi att genomföra en djuplodande orsaksanalys för att förhindra att problem uppstår igen, säger Minna Nyman, verksamhetschef på Rakel och ledningssystem vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i ett pressmeddelande.

Rakel används av många myndigheter och att det inte fungerade skapade problem, men ska inte inneburit någon fara för verksamheterna.

– Det har inte påverkat polisarbetet, säger Stefan Gustavsson, polisens presstalesman, till P4 Väst. 

Också räddningstjänsten och ambulans påverkades av felet. 

– Det är lite struligare, men vi kan kommunicera med varandra, sa styrkeledaren Håkan Axelsson på räddningstjänsten i Uddevalla.

Inga enskilda personer ska ha drabbats av de stora störningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".