Beslut: Vårdcentraler i Brastad och Åmål stängs

0:54 min

I dag fattade regionfullmäktige beslut om att vårdcentralerna i Brastad och Åmål ska stängas.

Totalt är det fem vårdcentraler som ska stängas, enligt förslaget.

I vårt område handlar det om Närhälsan i Åmål – som har svårt att att rekrytera läkare och därför anlitar dyra hyrläkare – och Närhälsan i Brastad som har för få listade patienter för att bära sig.

Primärvårdsstyrelsen vill därför bryta kontraktet med vårdcentralerna, och regionstyrelsen har redan fattat beslut om detta. Och i dag avgjordes frågan i regionfullmäktige med siffrorna 76-73 i en omröstning.

Förslaget om att lägga ner Närhälsans vårdcentraler i Åmål och Brastad har rört upp många känslor. 

I Brastad har Britt-Marie Didriksson Burcher (L) tagit initiativet till ett upprop för att ha kvar vårdcentralen, och samlat in 3 000 namnunderskrifter som hon lämnade över till fullmäktiges ordförande Joakim Larsson (MP) innan mötet i dag.

I Åmål räknar det socialdemokratiska kommunalrådet Michael Karlsson med att fortsätta försöka påverka politiker inom hälso-och sjukvårdsnämnden i regionen för att få behålla vårdcentralen i Åmål.

Regionrådet Johnny Magnusson (M) har tidigare sagt att det finns privata intressenter som kan tänka sig att driva en vårdcentral i Åmål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista