Mats Abrahamsson. Foto: Skoob Salihi/P4 Väst.
Mats Abrahamsson (M). Foto: Skoob Salihi/P4 Väst.

Fyra av 15 ledande moderater öppnar för SD-samarbete

2:29 min

Fyra av femton ledande moderater i västområdet säger ja till någon form av samarbete med Sverigedemokraterna. De som gör det går emot partilinjen.

Mats Abrahamsson i Sotenäs är en av dem som är öppen för ett aktivt samarbete i vissa frågor.

– Jag tycker att man ska söka brett stöd för att försöka få igenom en alliansbudget och då får man kanske förhandla med Sverigedemokraterna i vissa lägen.

I vilka frågor menar du att Moderaterna och Sverigedemokraterna skulle kunna samarbeta?

– En rad frågor, det kanske kan vara försvarspolitik eller migrationspolitik, säger Mats Abrahamsson, kommunalråd i Sotenäs kommun.

Eva Pärsson, som är oppositionsråd i Mellerud, menar att det är dags att bli pragmatisk på riksdagsnivå så som det är i många kommuner. Hon tycker att Moderaterna ska samtala med sd och behandla dem som ett parti bland andra.

Men de flesta ledande moderater som P4 Väst pratat med är inne på samma linje som partiledaren Anna Kinberg Batra: att Moderaterna ska samarbeta med de andra allianspartierna och lägga fram en gemensam budget och inte samarbeta med SD.

Flera, däribland Gunnar Lidell, oppositionsråd i Vänersborg, menar att det vore dumt att skapa kaos med en minoritetsregering som blir beroende av SD nu och att det är bättre att vänta till nästa val.

Johnny Magnusson, moderat ordförande i regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen, är inne på samma linje och vill inte ha ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna.

– Om SD tycker att vi lägger bra förslag röstar de på våra förslag. Det är helt okej. Men vi frågar inte dem om vad vi ska göra, utan vi utformar vår moderata politik själva, säger Johnny Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista