Fiskaren Stefan Larsson och forskaren Johan Lövgren
Fiskaren Stefan Larsson och forskaren Johan Lövgren Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Smarta fiskeredskap sparar fiskbestånd

1:45 min

Nu utvecklas nya fiskeredskap som ska göra fisket mera skonsamt för miljön.

Stefan Larsson, trålfiskare från Rörö, håller tillsammans med fiskeribiologer på att prova ut en ny typ av trål som gör att den som till exempel fiskar rödtunga kan låta torsken stanna i havet.

Den har bara fördelar säger han.

– Ja, då kan jag ju fiska i lugn och ro. När jag har fiskat upp torsken kan jag fortsätta fiska rödtunga till exempel, och ändå vara kvar och livnära mig.

Stefan Larsson och hans besättning ombord på fisktrålaren Svanen ligger i hamnen i Lysekil.

De ska ut och fiska några dagar i sällskap med biologer från Havsfiskelaboratoriet i Lysekil. Tillsammans håller de på att prova utrustning som gör att man kan skilja rundfisk som torsk och kolja från plattfisk i trålen.

Johan Lövgren, fiskeribiolog från Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, visar ett videoklipp inifrån den specialtillverkade trålen:

– Man ser ju en rist, ett galler. Där är det tänkt att plattfisken ska gå igenom,

– Man vill kunna separera plattfiskar från rundfiskar. Tanken är att man ska kunna fiska rundfisk som torsk och kolja med det här redskapet, och när man har fiskat sin kvot kan man öppna den påsen och fortfarande fånga plattfisk.

Forskare och fiskare har fått 38 miljoner för att utveckla den här typen av projekt.

EU:s nya fiskeripolitik, som säger att fiskare blir skyldiga att ta iland all fisk man tar upp, är till för att driva på utvecklingen mot just ett sådant mer selektivt fiske.

Viktigt inte minst för det känsliga torskfisket, tycker Stefan Larsson:

– Torsken är vårt stora problem. Vi tycker att torskkvoten är för liten om man ska kunna yrkesfiska och försörja sig på det. Ska du kunna fiska torsk, behöver du redskap som selekterar så att vi kan spara bestånden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista