Volvos fabrik i Torslanda fyller 50 år. Foto: Victor Jensen/P4 Väst
1 av 2
I nuläget är det bara i Volvos fabrik som det byggs bilar och det skulle behövas ytterligare en fabrik, menar FKG. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
FKG:s vd Fredrik Sidahl på sitt kontor.
2 av 2
FKG:s vd Fredrik Sidahl. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Hopp om ny biltillverkare i Västsverige

1:33 min

Västsverige kan få hit ytterligare en biltillverkare. Det tror i alla fall en grupp inom näringsliv och kommun som nu bildats för att locka hit en asiatisk biltillverkare.

– Vi bedömer möjligheterna att få hit en biltillverkare som mycket goda för att vi har ett väl utbyggt nätverk av leverantörer i vårt land, säger Fredrik Sidahl, vd på branschorganisationen FKG, till P4 Väst.

Den gruppen som nu har bildats består i nuläget av bland annat FKG, Västra Götalandsregionen, Business Sweden, Innovatum och Trollhättans stad.

Just nu jobbar gruppen med att ta fram erbjudande som ska intressera fordonstillverkare att etablera sig i Sverige.

Främst är det asiatiska personbilstillverkare utan tillverkning i Europa som är intressanta, tror Fredrik Sidahl.

– I första hand tillverkare som finns i Asien någonstans och som vill ha en fabrik i Europa för att börja lansera sina bilmärken.

Det pågår i nuläget inga konkreta diskussioner med någon tillverkare. Men det är inte en för hög målsättning att få en ny biltillverkare att etablera sig här, säger Fredrik Sidahl.

– Nej, det tror jag inte alls är en hög målsättning. Om en asiat ska börja lansera sina produkter i Europa så måste den asiaten välja något av Europas länder. Tidigare har vi sett hur de har valt Tyskland, England och andra lände i Europa. Nu är det vår tur, men då måste vi också visa vad vi kan erbjuda, säger han.

En ny fordonstillverkare i Sverige skulle innebära runt 2000 nya jobb i fabriken och ungefär lika många hos underleverantörerna.

Före sommaren i år hoppas gruppen kunna presentera mer konkreta detaljer om projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista