Ulrika Bäckström
Ulrika Bäckström. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio.

Åmålsbonde om Arla: Missbrukat vårt förtroende

1:43 min

Många bönder är upprörda efter SVT:s reportage om privata inköp av tjänstemän i Arla Sverige – för mjölkböndernas pengar. 

– Nu när vi har det så himla tuff så var det här inte bra alls, säger Ulrika Bäckström, mjölkbonde från Åmål och även Arlas kretsordförande för Dalsland, Bohuslän och västra Västergötland.

Bakgrunden är SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande om Arlas Sverigechef som lät mjölkbönderna betala sin frus flygbiljett och tjänstemän som använt sina företagskort för privata köp och evenemang.

Samtidigt är det kris inom svensk mjölkproduktion. Många svenska bönder lägger ner sina gårdar, och antalet mjölkkor minskar kraftigt.

Ulrika Bäckström tror inte att tv-programmet i sig kommer leda till att fler mjölkbönder lämnar Arla, utan att det snarare är de låga mjölkpriserna och den dåliga lönsamheten som gör att bönderna lägger ner eller hittar andra alternativ. Däremot tror hon att varumärket Arla fått sig en törn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista