Andreas T Olsson. Foto: Martin Stenmark.
Andreas T Olsson. Foto: Martin Stenmark.

Andreas T Olsson: Bodil Malmsten har betytt oerhört mycket

"Hon har plockat ner litteraturen på en vardaglig nivå"
0:44 min

Författaren Bodil Malmsten är död. En av dem som har inspirerats av henne är skådespelaren och dramatikern Andreas T Olsson från Uddevalla.

– För mig har hon betytt så oerhört mycket. Hon förenar så många saker i sin person: Hennes svarta humor, hennes skarpa iakttagelser, hennes oerhörda beläsenhet. Hon har plockat ner litteraturen på en vardaglig nivå där man som läsare inte behöver känna sig dum för saker man inte förstår.

Finns det ett verk som sticker ut för dig?

– Hennes pjäs "Tryck stjärna" på Dramaten blev en uppenbarelse för mig. Det var då jag på allvar förstod hur stor hon är som författare och skildrare av Sverige. Hon beskriver den kalla verklighet som många människor hamnar i, de som inte är inne i ekorrhjulet av jobb och familj och vänner, de som är lite utanför. Just den pjäsen blev vägen in i hennes författarskap och efter det fullkomligt slukade jag allt som hon hade skrivit, säger Andreas t Olsson.

Bodil Malmsten debuterade 1970 med barnboken "Ludvig åker" och har sedan dess gett ut ett trettiotal titlar inom bland annat lyrik, prosa och dramatik.

Bodil Malmsten blev 71 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".