Rostbiff potatis och gröna bönor.
En orsak till att vi äter mer kött är att portionerna är större nu för tiden. Foto: Matthew Mead

Vi äter mer kött – men mindre potatis – än förr

"När vi blir rikare äter vi mer kött"
3:55 min

Vi äter drygt 40 procent mer kött i dag än för tjugofem år sedan, trots att vegetarisk mat är på modet.

– Det handlar om att vi har blivit rikare i Sverige de senaste tjugofem åren samtidigt som köttet blivit billigare, säger Elin Röös på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Den vegetariska trend som går att se i tidningar, tv och matkedjornas receptförslag når inte alla kunder, tror Elin Röös.

– Det är visserligen fler än förr som är vegetarianer eller försöker blanda in mer vegetariskt i sin matlagning. Men de som gillar kött har samtidigt ökat sin köttkonsumtion.

Den ökade köttkonsumtionen förklaras också av att vi äter större portioner per måltid i dag än 1990. Men det finns också mat som har minskat sin plats på tallriken.

– Vi äter mindre potatis i dag än förr. Vi dricker också mindre mjölk.

Trots att köttkonsumtionen ökat med mellan 40 och 50 procent per person i Sverige, kan man se ett trendbrott de senaste åren.

– Köttätarkurvan verkar ha planat ut. Det blir intressant att se om köttätandet kommer att gå ner de närmaste åren, säger Elin Röös.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".