Gunnar Lidell (M) och Jonathan Axelsson (M).
Kommunalrådet Gunnar Lidell (M) och fullmäktigeledamoten Jonathan Axelsson (M). Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.

Moderat ilska mot polisens flytt

0:33 min

Polisen flyttar spaning- och krimavdelning från Vänersborg till Trollhättan. Det har fått Moderaterna att ilskna till. 

Polisens nya organisation fortsätter att väcka känslor.

Moderata kommunalrådet Gunnar Lidell och fullmäktigeledamoten Jonathan Axelsson (M) vänder sig nu direkt till inrikesminister Anders Ygeman (S) och regionpolischefen Klas Friberg för att få dem att tänka om. 

– Vi kan inte förstå hur de tänker, skriver de i brevet som nu skickats till ministern och polischefen.

Bakgrunden är att polisen centraliserar delar av sin verksamhet till Vänersborg. För Vänersborg innebär det att spaning- och krimavdelningen flyttar till Trollhättan. 

– Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om man så småningom säger att det är lika bra att stänga, för det är ändå bara några som håller i gång verksamheten, och det vore ännu värre för vänersborgarna, säger Gunnar Lidell (M) till P4 Väst.

Som P4 Väst tidigare rapporterat om finns numera ingen fast stationerad polis i Sotenäs eller Bengtsfors. Då menade polischefen i Fyrbodal Gunilla Gevreus att polisarbetet inte blir sämre med omorganisationen. 

– Olika aktörer pratar om laglöst land, de förstärker den bild som vi inte har. Det finns inte något belägg för att det blir sämre. Tvärtom, sa hon då. 

P4 Väst har sökt regionpolischef Klas Friberg för en kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista