Entrén till nya akutmottagningen på Näl i Trollhättan. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
Näl i Trollhättan. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.

Nu höjs p-avgifterna vid sjukhusen

"Det tycker jag inte om!"
0:52 min

Från 60 kronor i månaden till 200. Så mycket får personalen vid Uddevalla sjukhus betala för att parkera sin bil. Även vid Näl höjs parkeringsavgiften.

Regionstyrelsen i Västra götaland beslutade i dag om att höja parkeringspriserna vid sjukhusen. 

Vid Näl i Trollhättan innebär det att personalen nu får betala 100 kronor i månaden, jämfört med 60 kronor. I Uddevalla är prishöjningen större. Där tvingas nu personalen betala 200 kronor i månaden. 

Bakgrunden är att regionen vill att parkeringsverksamheten ska vara självförsörjande. Därför har man låtit göra en marknadsvärdering av parkeringsplatserna och delat in olika parkeringsplatser i olika prisklasser. 

Men kritiken har varit hård från fackligt håll. De avfärdade förslaget i sin helhet och menade att avgifterna är för dyra och att det är svårt att förstå prisskillnaderna.

– Det kommer bli kännbart för våra medlemmar, säger Kristina Hermansson, vice ordförande. 

Och kritiken kan leda till att p-avgiften ändras igen. 

– Det har varit en väldig kritikstorm, så att vi får väl ta en extra titt på det. Nu kommer de här taxorna gälla för innevarande år och inför nästa år så går vi igenom det hela, lugnt och fint, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

Det blir också en höjning för de som besöker sjukhusen, om än måttligare. Från och med nästa år höjs avgifterna med en krona i timmen, från sex till sju kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".