Inam Alghoul och hennes barn
Inam Alghoul och hennes barn. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
Första tiden i nya landet

Inam Alghoul flydde för barnens skull

Sonen med en njure är beroende av bra mat och rent vatten
8:07 min

Inam Alghoul från Gaza är en av de flyktingar som vi följer under året, för att undersöka vad som händer dem den första tiden i Sverige.

27-åriga Inam Alghoul levde ett ganska vanligt liv i Gaza med man och barn.

Men efter att sonen Adam föddes för drygt två sedan, med bara en njure, så blev hon med tiden allt oroligare för Adam skulle kunna överleva en länge tid i Gaza.

Det var för barnens skull, Adam och Rayan 5 år, som Inam Alghoul betalade en smugglare att ta dem ut – för det orenade vattnet och begränsade möjligheter att få tag på bra mat riskerade Adams hälsa.

För Gazas gränser är stängda och ingen vanlig Gazabo får på laglig väg lämna den lilla enklaven.

– Det är ett hårt att leva i Gaza, man kan säga att det är som ett stort fängelse, säger Inam Alghoul.

Om serien

Det har aldrig tidigare varit så många som flyr från krig och konflikter runt om i världen och en hel del söker sig till Europa.

Vårt land tog förra året emot 163 000 flyktingar och de fortsätter att söka sig hit. Men hur ser deras tid ut efter att de har kommit hit till Sverige?

För att få veta ska P4 Väst under det här året följa några flyktingar från Syrien, Gaza och Eritrea som bor här i området.

De ska få berätta sina egna historier, livet i hemlandet, hur själva flykten gick till, varför de kom just hit, och hur går de tänker gå vidare med sina liv.

Har du frågor om serien? Mejla jorgen.winkler@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".