Louise Johansson
Louise Johansson har hittat sina knep för att lindra smärtan, hon äter inte längre fläskkött bland annat. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio.

10 år med endometrios – utan diagnos och behandling

1:50 min

I Sverige lider 200 000 kvinnor av den kroniska sjukdomen endometrios, men få känner till den – även inom vården. Det ska det nu bli ändring på.

– Den helgen låg jag ner fredag, lördag och söndag. På söndag eftermiddag sa min man att "nu är det något som är galet", berättar Louise Johansson från Vargön om helgen 2009 då hon fick sin diagnos.

– Jag svarade att det bara var mensvärk och att det skulle gå över. Då sa min man "men ställ dig upp då", det kunde jag inte och då tvingade han mig att åka till akuten.

Ända sedan Louise Johansson från Vargön kom i puberteten har mens varit förknippad med enorm smärta. Vid tretton års ålder sökte hon vård men fick då höra att det var vanlig mensvärk och det tog mer än 10 år innan hon fick diagnosen endometrios.

– Jag hade aldrig hört talas om det. Vad då? Vad är det?

Vid vanlig mens stöter livmodern ifrån sig sin slemhinna genom slidan, men vid endometrios sprider sig delar av livmoderslemhinnan ut i kroppen där de kan fastna i till exempel buken. Vid mens blöder även de slemhinnedelarna, vilket skapar inflammation och svåra smärtor.

– Det blir som knivar i magen. Man har svårt att stå och röra sig. Jag går in i mig själv och ligger i sängen orörlig tills det släpper.

Louise fall är inte unikt. Det tar i snitt mellan åtta och tio år från det första vårdbesöket till att den drabbade får sin diagnos och behandling. Under tiden förvärras ofta besvären och risken att bli infertil ökar.

I förra veckan hände en viktig sak. Då fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att ta fram nationella riktlinjer för endometriosvården. Ett syfte är att fler i vårdkedjan ska känna igen symtomen.

– Äntligen! Man hoppas ju att de nu ska fånga upp de här tjejerna redan på ungdomsmottagningen och se att det här är något som inte är rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista