textmeddelande på en datorskärm
Foto: Susanne Nobel/Sveriges Radio

Kan framtida superdatorer bli slutet för människan?

2:57 min

All forskning är inte till godo. Den kunskap som en del forskning kan leda till, skulle kunna innebära slutet för människan, menar Chalmersforskaren Olle Häggström.

Filmer som Terminator och I robot, som handlar om maskiner som blir smartare än människan och tar över världen, kanske inte är så orealistiska som man kan tro.

Olle Häggström är professor i matematisk statistik på Chalmers och han varnar för att den kunskap som vi kan få fram genom att forska om bland annat artificiell intelligens kan göra att människan utrotas om hundra år.

– Om vi maskiner blir smartare än vi, måste vi ställa oss frågan om vi kan behålla kontrollen i ett läge där vi inte längre är de intelligentaste.

Tror du vi kommer att kunna det?

– Antagligen inte.

I nuläget vet vi inte hur nära vi är ett genombrott som skulle kunna leda till en sådan utveckling.

Olle Häggström tycker inte man kan säga att det finns ond eller god forskning men att forskaren måste tänka på vad hans eller hennes forskning kan leda till.

– Om jag utvecklar teknologi för robotvapen som blir lätta att använda i händerna på terrorister, kan jag inte som forskare svära mig fri från ansvar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista