Sylvia Wide, distriktsläkare och expert på läkemedel åt gamla
Sylvia Wide, distriktsläkare och expert på läkemedel åt gamla. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.

Vanligt att gamla medicinförgiftas

2:31 min

För många mediciner och fel mediciner kan göra äldre och sköra människor riktigt sjuka. Anhöriga till en äldre kvinna, som blev läkemedelsförgiftad, anmälde vårdcentralen Medpro i Brålanda till Ivo – och fick rätt.

Har du erfarenhet av medicinförgiftning? Hör gärna av dig till Cecilia Bergil.

Efter kritiken från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har personalen på vårdcentralen fått gå igenom en särskild utbildning i läkemedel för äldre.

Och det är mycket vanligt att gamla människor blir sjuka av läkemedel, berättar läkaren Sylvia Wide, som är expert på läkemedel till gamla.

– Man vet att av akuta inläggningar på sjukhus av patienter över 75 år, är minst en tredjedel orsakade av läkemedelsrelaterade problem.

Det var just det som hände kvinnan i södra Dalsland. Hon hade diabetes, högt blodtryck och dessutom smärtor i höften.

Läkare på vårdcentralen i Brålanda skrev ut en blandning av olika läkemedel: smärtstillande, blodtryckssänkande och vätskedrivande.

När anhöriga såg att hon tappat matlusten och inte orkade gå ur sängen, såg de till hon blev inlagd på Näl. Där upptäcktes att hon hade njursvikt och var uttorkad, och man tog bort flera mediciner.

Hon kom aldrig tillbaka hem efter detta, utan avled efter några veckor. 

De anhöriga anmälde vårdcentralen för felmedicinering.

Inspektionen för vård och omsorg gav dem rätt, hon hade fått för mycket smärtstillande, och personalen på vårdcentralen har nu fått utbildning om läkemedel för äldre, och man har också infört nya rutiner för att utreda äldre, i samverkan med anhöriga.

Sylvia Wide, som utbildat personal på vårdcentraler och äldreboenden i Fyrbodalsområdet, säger att det finns för lite kunskap om hur olika mediciner påverkar just äldre.

– Många gånger kan substanser stanna kvar i kroppen längre än när man var yngre, och det påverkar hjärnan på olika sätt.

Alltför många personer som är inblandade i vården, stafettläkare som inte känner patienten och dåliga rutiner kring journalerna – det kan finnas många orsaker till att gamla blir medicinförgiftade.

– Man vet också att med bättre kunskaper skulle uppåt 80-90 procent av de här läkemedelsrelaterade problemen kunna undvikas.

Utbildningen som Sylvia Wide har varit ansvarig för finns inte längre. Pengarna är slut, och det tycker hon är tråkigt.

– Allt som fungerar bra. Man måste fortsätta arbeta med det, annars tenderar det att glömmas bort. Det är jätteviktigt att det fortsätter.

P4 Väst har erbjudit ansvariga på vårdcentralen att kommentera, men de har inte hört av sig.

Har du erfarenhet av medicinförgiftning? Eller har en anhörig som drabbats? Hör gärna av dig till oss. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista