En polis kontrollerar en bilist i Strömstad.
Foto: Thomas Winje Øijord

Enklare för polisen att ta rattfylleristers bilar

0:59 min

Det har blivit lättare för polisen att ta hand om rattfyllerister och drogmissbrukares bilar – och sedan behålla fordonen.

Sedan januari arbetar polisen i Väst efter nya regler.

– På ett sätt har det blivit väldigt mycket enklare efter det kom en lagändring i trafikbrottslagen förra året. Den gick ut på att staten skulle ta över äganderätten för fler bilar än tidigare, säger Barbro Jönsson, som är verksamhetsutvecklare vid Polisregion Väst.

Polisen tar hand om bilarna för att förhindra trafikbrott och olyckor. Då gäller det också att bilarna inte lika snabbt lämnas ut igen. Tidigare har en stor del återgått till ägarna.

I Göteborg har polisen utnyttjat lagskärpningen och det har blivit många fler bilar på förvaringsplatsen sedan januari. Då gäller det att snabbt se till att bilarna skrotas eller säljs.

Efter sommaren ska hanteringen utvärderas.

– Det gäller att hitta snabba och enkla rutiner för hur vi ska arbeta med det här. Det behövs eftersom det redan förefaller som det finns många bilar i förvar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista