Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bjud din älskling på smörbakad kungsflundra

Uppdaterat fredag 12 februari 2016 kl 11.24
Publicerat fredag 12 februari 2016 kl 10.35
Rickard Halleröd berättar om hur du lyckas med fisken
(2:42 min)
Smörslungad kungsflundra med rotsaker och potatis smaksatta med dill och citron, sås på krasse och syrad gurka.
1 av 2
Smörslungad kungsflundra med rotsaker och potatis smaksatta med dill och citron, sås på krasse och syrad gurka. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Rickard Halleröd i köket hos P4 Väst.
2 av 2
Rickard Halleröd i köket hos P4 Väst. Foto: Suusanna Wictorzon/Sveriges Radio.

Alla hjärtans dag innebär ett utmärkt tillfälle att bjuda sin kära på middag. Och då passar vi på att bjuda på ett middagstips, med hjälp av trollhätte-kocken Rickard Halleröd.

Kocken Rickard Halleröd, verksam i Trollhättan, ger tips inför söndagsmiddagen.

Smörbakad Kungsflundra

(Till två kära personer)

140 gram kungsflundrafilé per person

2 fina morötter

2 palsternackor

2 rödbetor

4 normalstora potatisar

200 gram smör

½ dl olivolja

dill

2 dl grädde

1 ask krasse

1 citron

2 msk ättika

4 msk socker

6 msk vatten

1 decimeter gurka

Gör så här

Sätt ugnen på 100 grader.

Skala gurkan och ta ur kärnhuset. Skär gurkan i fina små kuber och lägg i en bunke. Vispa samman  ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan och låt stå i minst en timma.

Vik kungsflundrafiléerna en gång på mitten med före detta skinnsidan inåt.

Lägg i en ugnsfast smörad form.

Salta på fisken och och hyvla (med osthyvel) rikligt med smör och täck fisken.

Lägg dubbla lager med plastfolie över formen.

Sätt in i ugnen i cirka 30–40 minuter eller tills fisken håller cirka 52 grader i mitten.

Under tiden, skala potatis och rotsaker. Skär i fina bitar på ett par centimeter. Blanchera dessa i saltat vatten tills de är nästa klara.

Lägg en klick smör och lite olivolja i en panna. Lägg i potatis och rotsaker. Riv skalet av citronen och strö över samt pressa lite av citronsaften över. Smaka av med salt, peppar och rikligt med hackad dill.

Låt grädde koka upp och ” koka samman” till en lagom fin simmig konsistens. Tillsätt lite smör och citronsaft. Smaka av med salt och peppar samt massor med klippt krasse.

Servera till var och en på tallrik med rotsaker och potatis i botten. Därpå fisken och slå över krassesåsen.

Strössla de syrade gurkkuberna över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".