Blommor och tända gravljus vid platsen där en man blev skjuten i norra Uddevalla. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio
Blommor och tända gravljus vid brottsplatsen. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

14 års fängelse för Hovhultsmordet

1:14 min

I dag kom hovrättens dom om det så kallade Hovhultsmordet i Uddevalla, exakt ett halvår efter att en man sköts till döds.

Det var den 12 augusti i somras som en man sköts i närheten av en lekplats i bostadsområdet Hovhult i Uddevalla. Mannen avled senare av sina skadorna.

Två bröder greps strax efter dödsskjutningen och båda två åtalades misstänkta för mord, trots att det var den äldre brodern som sköt. Motivet ska ha varit en hämnd för att bröderna hade blivit rånade natten före.

I tingsrätten friades den yngre av bröderna medan den äldre brodern dömdes till sex års fängelse för dråp.

Tingsrättsdomen överklagades till hovrätten av så väl försvarare som åklagare – och i dag kom alltså hovrättens beslut.

Den äldre brodern döms nu i stället för mord och hovrätten skärper straffet till 14 års fängelse. Han har hävdat att han sköt i nödvärn, något som hovrätten menar är motbevisat.

Domstolen konstaterar också att det inte finns några omständigheter som gör att brottet ska ses som mindre grovt och därmed utgöra dråp, därför döms brodern alltså för mord i stället.

Enligt hovrätten finns det flera saker som talar för att den äldre brodern redan när han kom till brottsplatsen hade för avsikt att döda offret. 

Den yngre brodern frias även i hovrätten. Bland annat eftersom det inte kan uteslutas att han trodde att hans äldre bror skulle använda pistolen i försvarssyfte eller för att skrämma offret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista