Inifrån produktionen på Dalspira Mejeri. Eva Bryntesson packar ost. Foto: Tommy Öster/SR
Arkivbild inifrån produktionen på Dalsspiras mejeri. Eva Bryntesson packar ost. Foto: Tommy Öster/Sveriges Radio.

Mångmiljonsatsning på nytt mejeri i Färgelanda

Vd:n Malin Jakobsson: Har ambitionen att leverera 20 000 liter om dagen
1:15 min

Dalslandsmejeriet Dalsspira kommer att ha ett nytt mejeri igång till sommaren – i Björnhuset i Färgelanda.

Det kommer kosta arton miljoner kronor och där ska det produceras både get- och komjölk.

– Vi börjar med 3 000 till 5 000 liter om dagen. Vi har en ambition om att leverera cirka 20 000 liter om dagen om några år, säger Malin Jakobsson som är vd för Dalsspira.

Det är mycket stort steg som mejeriet tar. Mejeriet börsnoterades i höstas och har fått nära 13 miljoner kronor genom de sålda aktierna.

För tio år sedan startade det som ett litet gårdsmejeri för getmjölk och getost. Nu är det alltså dags för komjölk och på den marknaden finns det stor konkurrens.

Det har blivit ett uppsving för lokalproducerad mjölk i Sverige.

– Det är många som satsar nu , runtom i landet. Det tyder på att det är lokalproducerad mjölk som konsumenten vill ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".