Nevs nya eldrivna Saab Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Infrastrukturminister ser ljust på elbilarnas framtid

1:27 min

Biltillverkaren Nevs i Trollhättan har haft besök av infrastrukturminister Anna Johansson (S) i dag.

– Vi är i någon sorts genombrottsfas för elbilen i Sverige. Vi behöver ställa om transportsektorn, göra den mer miljösmart. Vi behöver förmodligen resa mindre, vi behöver resa mer kollektiv och vi behöver också ställa om den biltrafik som ändå måste ske så att den kan vara mer klimatneutral, säger Anna Johansson (S). 

Jämfört med Norge så säljs det betydligt färre elbilar i Sverige, men Anna Johansson menar att Sverige inte helt ska kopiera den norska modellen med stora subventioner.

– Det har kostat norska staten väldigt mycket. Jag tror att vi ska gå fram på ett lite annat sätt i Sverige. Nu kommer det möjligheter med det nya som kallas för Klimatklivet att också kunna få stöd för att bygga ut laddinfrastruktur, exempelvis, säger hon.

Anna Johansson (S) säger att inköpspriserna för elbilarna nu blir mer och mer rimliga. 

– Vi har ställt om miljöbilspremien så att det nu riktas bara till miljöbilsköp, men då blir det också en högre subventionsgrad, säger Anna Johansson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista