Annelie Sjölin. Foto: Elisabeth Cederblad
1 av 3
Annelie Sjölin. Foto: Elisabeth Cederblad
Janne Aronsson, rektor för grundläggande gymnasieutbildning i Kunskapsförbundet Väst.
2 av 3
Janne Aronsson, rektor för grundläggande gymnasieutbildning i Kunskapsförbundet Väst. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
Diagram över yrkesvux i Trollhättan och Vänersborg
3 av 3
Diagram över yrkesvux i Trollhättan och Vänersborg Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.

Kärvt för vuxna som vill plugga på yrkesvux

2:23 min

Konkurrensen är fortsatt hård om det fåtal platser som yrkesvux i Trollhättan och Vänersborg kan erbjuda.

I januari startade en ny kurs med 30 utbildningsplatser inom vård och omsorg. 160 sökte.

Men trots att behovet av utbildade undersköterskor är stort, har ägarkommunerna valt att inte skjuta till några pengar utöver statsbidraget.

– Enligt de kontakter vi har med branschen och de analyser vi gör, så är behovet stort vad gäller undersköterskor. Både inom kommunerna och inom NU-sjukvården, säger Annelie Sjölin som är rektor för vård och omsorgsutbildningarna på komvux.

Yrkesutbildningarna för vuxna för en tynande tillvaro inom Kunskapsförbundet Väst. Nivåerna är långt från nivåerna åren efter Saabs konkurs med generösa riktade statsbidrag.

2012 hade Trollhättan och Vänersborg 620 platser på yrkesvux. Men de senaste åren har kurvan stupat rakt ner i botten. Ägarkommunerna förlitar sig på bidrag från staten.

Inför riksdagsvalet lovade Socialdemokraterna stora satsningar på olika sorters yrkesutbildningar och strax före jul kom statsbidraget till Komvux och Yrkesvux.

För Kunskapsförbundet väst gav det 103 platser i år, en liten ökning jämfört med förra året, men fortfarande långt ifrån behovet.

Janne Aronsson, rektor för grundläggande gymnasieutbildning, skulle gärna dra igång yrkesutbildningar inom fler branscher där det också finns goda chanser till jobb.

– Som byggbranschen, handel och livsmedelsutbildningar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista