Hamnen i Fisketången
Arkivbild. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Räkfiskare döms för dumpning av småräka

0:41 min

I dag kom en unik dom från Uddevalla tingsrätt. Räkfiskaren Janne Jansson från Grebbestad döms för att ha slängt småräkor över bord vid tre tillfällen.

Det var sommaren 2014 som Kustbevakningens spaningsflyg upptäckte att småräkorna kastades tillbaka. Nu döms räkfiskaren för brott mot fiskelagen, och ska betala 24 300 kronor i böter.

Motivet ska enligt åklagaren ha varit att det var meningslöst för fiskaren att behålla småräkan, eftersom den var svår att sälja.

Under rättegången berättade fiskaren att vid tillfället fanns det ingen som tog hand om lusen, alltså småräkan.

I dag kan lusen säljas tillsammans med råräkan, men om fiskaren hade lämnat lus tillsammans med råräkan sommaren 2014 hade han fått klagomål på att han levererade för små räkor.

Mannen har nekat till brott.

Det var Havs- och vattenmyndigheten som anmälde brottet till åklagaren och på myndigheten är man nöjda med domen.

– Vi tycker det är positivt att det slås fast att den här typen av aktivitet utgör ett otillåtet fiske, och också att befälhavaren på ett fiskefartyg faktiskt har en skyldighet att känna till regelverket, säger Sara Grahn, som är chef på den juridiska enheten.

Enligt Peter Olsson, ordförande på Sveriges fiskares producentorganisation, är denna dom endast en effekt av att man vill statuera exempel på en lagstiftning som inte går att följa, men säger samtidigt att försök inletts så att fiskare kan ta med sig småräka in till hamn där de skalas, även om de är små.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista